Menggunakan kecerdasan CRM untuk Prestasi Pasaran Sharper: CRM Lessons

rumah > produk > Pemasaran > Menggunakan kecerdasan CRM untuk Prestasi Pasaran Sharper: CRM Lessons

A pasaran kompetitif memerlukan pelaburan berterusan dalam aktiviti berkaitan pemasaran dan. Apabila ada cara sekian untuk membelanjakan wang anda, membuat pilihan bijak yang betul boleh pergi jauh memutuskan prosiding perniagaan anda.

pada keadaan, anda boleh dengan mudah set-keluar keputusan perbelanjaan anda berdasarkan impuls utama, yang boleh menjadi lebih kerap zalim daripada hak. A Penyelesaian CRM memberikan anda cara yang berkesan untuk membelanjakan wang anda dan bukannya bergantung kepada gerak hati buta.

Menjalankan Perniagaan yang Keperluan Kemahiran Membuat Keputusan Pintar dan Segera

Agak seperti memandu kereta

Seorang usahawan yang berjaya mengenal pasti menjalankan perusahaan beliau untuk memandu keretanya dengan pantas di sepanjang perjalanan yang berbahaya, dan itulah satu-satunya cara ia boleh dilakukan! Dalam pasaran yang sentiasa berubah dan menyeleweng, keputusan berjaya dapat dicapai hanya melalui analisis dalam dan persimpangan berjaya cabaran.

Anda perlu sentiasa bersedia untuk membuat keputusan yang kerap, pada masa yang sama melibatkan penggunaan yang betul stereng, kuasa dan rehat untuk berunding setiap halangan yang berpotensi. begitu juga, anda perlu untuk mengesan pelbagai faktor yang terlibat dalam memacu perniagaan anda ke hadapan, yang melibatkan jualan, petunjuk, penglibatan dan prestasi masa lalu.

Walaupun ia adalah satu pembelajaran yang tinggi pada mulanya, dengan masa anda memperoleh kemahiran yang diperlukan untuk bergerak roda di sebelah kanan jalan. Tetapi ada peluang yang anda akan crash dan membakar walaupun sebelum itu! Dan walaupun anda berjaya, anda perlu diberi membuat pelarasan minit seluruh perjalanan lebih perjalanan perniagaan anda.

Penyelesaian CRM boleh menjadi sahabat kanan anda yang membantu anda bergerak dan meliputi landasan perniagaan yang mencabar, mengelakkan apa-apa sebab dan akibat yang berpotensi.

Anda harus ingat bahawa "Keputusan Pintar hanya boleh dibuat berdasarkan maklumat yang boleh dipercayai."

1. Belanjawan dan Menetapkan Investments Marketing anda

Semua aktiviti pemasaran tidak dicipta atau menghabiskan sama; mereka juga tidak sama-sama berkesan. Sebagai bajet pemasaran anda boleh terpengaruh kepada turun naik pasaran, anda perlukan untuk membuat keputusan yang tepat dan tepat pada masa.

Semasa membuat keputusan ke atas perbelanjaan pemasaran anda, ini adalah dua soalan segera yang anda perlukan untuk menangani.

1. Bila untuk membuat pelaburan?
2. Di mana untuk membuat pelaburan?
3. Berapa banyak untuk menghabiskan pada bajet anda?

Sebagai contoh, untuk iklan perkhidmatan teksi pembekal akhbar pagi harus mempunyai impak yang lebih tinggi daripada iklan di majalah rekreasi, yang mungkin tidak membawa rayuan dengan pelancong perniagaan.

Untuk berkhidmat iklan yang memenuhi ciri ini, memahami ciri-ciri penonton anda adalah satu keperluan utama.

A penyelesaian CRM menerima dan menyimpan semua penonton anda atau ciri-ciri utama, membolehkan anda untuk memanfaatkan maklumat pelanggan penting selesa dan keperluan anda. Maklumat ini boleh kemudian digunakan untuk membuat keputusan pelaburan yang bijak tentang arah masa depan. Semua yang anda perlu lakukan adalah untuk mengekalkan sistem akaun pelanggan tepat.

55

Dalam imej di atas, Saya sedar 'lokasi' sebagai ciri penting dan saya menapis senarai pelanggan mengikut lokasi. Begitu juga anda boleh membuat medan untuk umur, kumpulan, seks atau sebarang ciri lain yang memainkan peranan yang sama.

2. Memilih dan Kerajinan Pengiklanan Pitch

Meme

Jika anda tidak menghantar mesej yang betul, walaupun strategi pengiklanan terbaik boleh gagal rata di atas perut. A padang pengiklanan yang baik kelihatan untuk menyelesaikan isu-isu pelanggan tertentu, bukan sekadar mendakwa bahawa kita menyelesaikan masalah anda.

Mesej pengiklanan paling berkesan dibangunkan melalui teliti memahami dan menarik kepada penonton anda. Memahami keperluan sebenar anda sebenarnya boleh meningkatkan produk anda. Sementara itu, mempunyai kumpulan akses penonton atau umur membolehkan anda untuk merayu kepada rasa yang tertentu dan selera makan.

Walaupun anda boleh melakukan penyelidikan pasaran untuk datang-up dengan idea-idea pemasaran, yang CRM Profiling adalah cara yang lebih dipercayai dan berpatutan untuk mewujudkan padang pengiklanan anda.

3. Buat Penonton merayu Blog dan Kandungan Pemasaran Sosial

Ketika mencari pelanggan dan interaksi melalui media dalam talian, mengekalkan blog dan media sosial adalah penting. Apabila anda cuba untuk memberikan maklumat yang berguna, mengetahui keperluan pelanggan anda adalah penting. Anda positif boleh berbincang isu-isu penting, yang boleh menjadi perspektif anda mengenai isu-isu pelanggan.

melalui CRM Sistem Perhubungan Pelanggan, anda boleh membina pangkalan data permintaan pelanggan yang kerap dan aduan. Melalui masalah ini anda boleh selesaikan masalah anda atau membuat perubahan yang mengelakkan sebarang punca kekeliruan. Sebagai blog yang berjaya dan prestasi media sosial adalah metrik penting dalam menentukan kedudukan carian, anda boleh mendapat pulangan langsung untuk usaha anda kepada arah ini. pendek kata ‘the CRM allows you to blog about the real customer issues'.

Dalam latihan, anda boleh menangani isu-isu berikut dengan Permohonan CRM:

1. Pilih topik Perkara
2. Benarkan Media sosial untuk berada di masa dan Tarikan
3. Membina Trafik untuk setiap platform
4. Merasmikan interaksi perniagaan
5. Memerlukan prosedur hanya kritikal

Ia juga boleh bermakna peluang baru untuk menolak kandungan baru yang menarik, Sementara itu menjaganya agar tetap dalam prospek pelanggan anda.

4. Buat Strategi Pemasaran Jangka Panjang

Seperti mana-mana aktiviti lain, pemasaran adalah paling berkesan apabila ia dilakukan dengan perspektif jangka panjang. Jika anda digunakan untuk menetapkan matlamat utama hanya segera dan melabur untuk mencapai mereka, matlamat jangka panjang seperti pengiktirafan jenama dan kesetiaan produk tidak boleh diiktiraf.Graph

Sebaik-baiknya, Graf pertumbuhan anda perlu melihat seperti yang di atas. Kerana anda tidak boleh menjangkakan pertumbuhan pasaran yang berterusan, anda akan tertakluk kepada turun naik yang berterusan dalam prestasi anda.

A CRM memberikan anda pemahaman yang langsung pangkalan pelanggan anda, membolehkan anda membuat strategi yang boleh menarik perhatian bakal pelanggan sama. Data ini juga membantu anda membuat keputusan yang lebih baik di tempat-tempat introspeksi, dengan peluang yang lebih baik kejayaan.

CRM juga memberikan anda keyakinan untuk melakukan kepada strategi jangka panjang, seperti Search Engine Optimization dan Bangunan Jenama.

yang Integrasi CRM membolehkan anda untuk membuat keputusan pemasaran pintar di pasaran yang mengelirukan. pada KaptureCRM, Kami mencipta penyelesaian perniagaan yang disesuaikan yang memenuhi objektif khusus.

Percuma CRM Trail Banner

JAWATAN TERKINI

Avatar for Kapture CRM
Pengarang:
Kapture CRM
mengenai:
Ini adalah admin.
Lebih banyak artikel oleh: Kapture CRM

Tinggalkan pesanan

alamat e-mel anda tidak akan diterbitkan. Ruangan yang diperlukan ditanda *

*

Berasa bebas untuk bertanya
Kami tidak menggigit
Berita terkini Tentang CRM

JOM berbual

  • Menjalankan perniagaan anda dari tapak tangan anda
  • Mempunyai kawalan tepat atas aktiviti-aktiviti jualan anda
  • Menyediakan sokongan berterusan selepas setiap jualan produk