Mula Perbelanjaan disasarkan melalui Penilaian Kempen Langkah-demi-Langkah: CRM Lessons

rumah > panduan > Mula Perbelanjaan disasarkan melalui Penilaian Kempen Langkah-demi-Langkah: CRM Lessons

CRM Campaign Management

Pasaran yang lebih luas dan terputus memerlukan pemasaran yang disasarkan.

Setiap pemasar mahu menjalankan kempen dengan sempurna disasarkan yang mendapat penukaran maksimum dalam bajet yang diberikan. Tetapi yang benar berbeza dengan ketara.

Sebuah perniagaan harus bermula ideal dengan memberi tumpuan kepada ciri-ciri khalayak tertentu. Ini boleh menjadi kumpulan penonton, lingkungan umur, rasa yang tertentu, kepercayaan dan lain-lain.

Sebuah perniagaan tidak boleh umumnya memberi tumpuan kepada ciri-ciri penonton tunggal. Kumpulan khalayak ideal mungkin memerlukan satu atau gabungan ciri-ciri ini, mana mengenal pasti bahawa gabungan tertentu adalah satu cabaran bagi pemasar.

Menjajarkan Belanja dengan Realiti Market

Kerana ada cara-cara sekian menghabiskan bajet yang terhad, pemilik perniagaan perlu menyelaraskan perbelanjaan dengan keperluan sebenar beliau. Ini adalah pelbagai soalan utama pemasar menghadapi manakala membahagikan perbelanjaan kempen beliau.

1. peluang pasaran baru - keperluan bermusim atau trend baru
2. Menutup peluang pasaran - Lulus keperluan bermusim atau trend Old
3. Perbelanjaan di Saluran Pasaran yang berbeza - Mengimbangi antara istilah carian dan sosial
4. Perbelanjaan ke atas pasaran Tempatan atau Negara - Untuk menghabiskan pada Negara atau Pasar Tempatan
5. Membuat keputusan mengenai Ekuiti Brand - Beri ekuiti jenama ke atas perbelanjaan yang diberikan

Sebuah perniagaan yang berjaya memerlukan perbelanjaan seimbang untuk setiap aspek ini. Ini meletakkan tanah untuk penukaran maksimum manakala tidak terlebih belanja pada set terhad faktor.

Walaupun ia tidak universal, carta pai di bawah memberikan segmentasi purata untuk perbelanjaan tempatan dicadangkan. Perbelanjaan mana-mana organisasi boleh berbeza-beza mengikut matlamat dan keperluan pelanggan untuk pangkalan penonton bertujuan.

Spending you Ad Budgetbanyak cara untuk membelanjakan belanjawan iklan anda

Mengumpul dan Mengutamakan Kata Kunci Perniagaan

Semua Kata kunci anda tidak dibuat sama; dan mencari orang-orang yang lebih baik adalah kunci untuk perniagaan anda.

Jika anda tidak biasa dengan kata kunci, mereka adalah istilah carian yang pasti yang pengguna masukkan ke dalam enjin carian untuk mengakses produk atau perkhidmatan tertentu.

Jika anda sedang beroperasi dalam pasaran yang sangat kompetitif, Pilihan 1 anda kata kunci akan sudah diambil oleh pesaing. Dalam senario ini, anda akan menjadi lebih produktif dengan melihat rentetan-2 kata kunci. Ia dikaitkan dengan penonton teras anda, yang sudah suka dan membeli produk anda.

Ini boleh dicapai hanya melalui penapisan maklumat yang sesuai tentang pelanggan tertentu. Seperti kempen pemasaran yang disasarkan dapat direalisasikan pada Ciri CRM Pengurusan Akaun, yang mengumpul dan menggunakan data pelanggan yang berkaitan.

Penapisan Ciri-ciri Pelanggan sesuai

Filtering Chracteristics - CRM

CRM A terus mengumpul maklumat maksimum kira-kira setiap pelanggan. Dengan penapis terbina terus, anda boleh melelar dan mencari ciri-ciri yang paling relevan mengenai penonton sasaran anda. Data ini membolehkan anda cekap menyasarkan kumpulan penonton, melalui satu set kata kunci yang sangat terpilih. Strategi ini dijangka menghasilkan keputusan yang lebih baik dan menghadapi persaingan lebih rendah.

Berkhidmat iklan anda di Platform sosial Kanan

Social Platform

Dengan penglibatan yang rendah dan nisbah plumbum rendah, kebanyakan perniagaan mula menjauhkan diri daripada kempen media sosial. Ke arah ini, kekurangan kandungan menarik penonton sasaran dan gagal untuk menumpukan perhatian kepada saluran media sosial yang betul boleh menjadi sebab bagi perolehan rendah.

Internet menawarkan banyak peluang pemasaran sosial dan langsung seperti E-mel pemasaran, Facebook, linkedin, Instagram dan lain-lain ... Dengan pelbagai saluran yang ada, memilih saluran pemasaran yang betul adalah sukar. Sebagai contoh, Pemasaran E-mel boleh disesuaikan untuk kedai perkakasan, di mana sebagai Facebook harus menjadi lebih mudah untuk kecergasan peminat.

The CRM Analytics and jualan platform pelaporan memberikan maklum balas segera mengenai prestasi setiap saluran. Ia membolehkan anda untuk mengesan prestasi dan pengunjung aliran masuk melalui setiap saluran. Sekarang anda boleh mengenal pasti saluran sosial yang paling sesuai untuk perniagaan anda, membolehkan anda untuk kempen sosial anda lebih dekat dengan penonton anda.

Berjalan PPC dan Kempen Affiliate

Jika anda menjalankan PPC atau gabungan kempen di blog pihak ke-3 atau laman web, anda perlu mencari rakan kongsi yang paling sesuai. Jika anda mengiklankan pada blog mengenai perkara yang tidak berkaitan, ia akan memandu penonton tidak relevan, yang mempunyai akhirnya tidak ada pengaruh yang sebenar kepada trafik web anda. Sebelum melabur pada setiap laman web pihak ke-3, anda perlu pasti menjawab soalan-soalan utama.

Yang blog untuk Iklan? Apa yang kos yang optimum bagi setiap Klik pada halaman perspektif? Bolehkah anda mendapatkan klik ini untuk harga yang lebih rendah?

Bukannya spekulasi, yang CRM Laporan Analytics memberikan laporan langsung mengenai penonton teras anda. Jika anda sudah mempunyai beberapa pelanggan, anda boleh menapis ciri-ciri utama penonton anda. Ini mungkin termasuk Umur, Seks, lokasi, Kumpulan atau beberapa ciri khas.

Mengelaskan ciri-ciri Audiens

Classify Audience - CRM Campaign

Berdasarkan kepada, anda boleh mengenal pasti blog yang paling relevan dari senarai yang dicadangkan. Ini membolehkan anda untuk menghabiskan bajet anda pada teras sasaran penonton, tanpa membuang masa dan wang anda pada segmen penonton tidak mungkin untuk membeli produk anda.

dengan Kapture CRM, anda secara beransur-ansur boleh menambah klasifikasi baru ke senarai penonton anda. Ia membolehkan anda untuk mengenal pasti ciri-ciri kerap berlaku, yang khusus untuk penonton anda. Anda juga boleh mendapat laporan tersuai, yang memberikan idea yang lebih baik tentang kesan setiap pengelasan.

Mengesan dan Optimize Offline Kempen

Memaparkan iklan anda terus ke pelanggan anda

Track Offline Campaigns

Walaupun ia mungkin lebih mudah untuk set-up kempen offline, pengendalian yang lain adalah lebih kompleks. Terdapat banyak medium offline termasuk surat khabar, Majalah, kertas, papan dan kain rentang. Tanpa cara langsung untuk mengesan pulangan, mengoptimumkan kempen ini adalah lebih sukar.

Kapture CRM membantu anda menjejaki kempen offline melalui lokasi tagging, membolehkan perspektif langsung ke atas setiap khalayak berdasarkan satu set parameters.This pra-diberikan memaparkan maklumat membawa anda terus ke papan pemuka CRM, membantu anda menjejaki prestasi kempen luar talian anda.

Percuma CRM Trail Banner

JAWATAN TERKINI

Avatar for Kapture CRM
Pengarang:
Kapture CRM
mengenai:
Ini adalah admin.
Lebih banyak artikel oleh: Kapture CRM

Tinggalkan pesanan

alamat e-mel anda tidak akan diterbitkan. Ruangan yang diperlukan ditanda *

*

Berasa bebas untuk bertanya
Kami tidak menggigit
Berita terkini Tentang CRM

JOM berbual

  • Menjalankan perniagaan anda dari tapak tangan anda
  • Mempunyai kawalan tepat atas aktiviti-aktiviti jualan anda
  • Menyediakan sokongan berterusan selepas setiap jualan produk