Platform Pengurusan Perniagaan: Bagaimana untuk gear Perniagaan Anda Ke Arah Pertumbuhan Pantas

rumah > retargeting > Platform Pengurusan Perniagaan: Bagaimana untuk gear Perniagaan Anda Ke Arah Pertumbuhan Pantas

Business Management Platform for Sales

Adakah anda mahu meningkatkan prestasi pasukan anda dan membina strategi perniagaan yang lebih kukuh? Adakah anda menggunakan platform pengurusan perniagaan anda yang terbaik?

Kebanyakan pemilik perniagaan percaya Pengurusan Perniagaan adalah tentang mencapai kuota jualan mereka dan selepas itu menyediakan perkhidmatan pelanggan yang cemerlang. Ini adalah salah satu cara yang betul. Tetapi pengurusan perniagaan moden perlu pergi lebih dari itu.

Menjadi yang paling berguna alat pengurusan perniagaan, perisian CRM memainkan peranan yang dinamik dalam industri yang kompetitif hari ini.

Sistem Pengurusan Perhubungan Pelanggan telah menjadi begitu banyak popular, bahawa pada tahun lepas (2016) keseluruhan penggunaan CRM meningkat daripada 56% kepada 74%. tambahan pula, 91% perniagaan dengan lebih 11 pekerja kini menggunakan perisian CRM untuk pengurusan pelanggan dan peningkatan organisasi. Itulah sebabnya ia dijangka bahawa sektor CRM akan bertukar menjadi $37 bilion industri menjelang akhir 2017.

A perisian pengurusan perniagaan membantu anda menjelaskan objektif perniagaan anda dan matlamat yang jelas menetapkan. Ini telah membuat ia penting bagi organisasi untuk menilai dan mengoptimumkan keseluruhan aktiviti-aktiviti mereka.

Dalam artikel ini kita akan membincangkan bagaimana platform pengurusan perniagaan akan membantu anda dalam menetapkan dan mencapai matlamat perniagaan yang lebih bijak.

Tahu dan Memahami Prospek Jualan Anda

smart business management system

perniagaan harus dapat mengenal pasti siapa yang akan menjadi pelanggan masa depan. ramalan ini membantu untuk membina strategi jualan yang lebih baik. Satu analisis sistematik sejarah pembelian pelanggan boleh membantu mendapatkan pandangan mengenai corak pembelian dan meramalkan pembelian akan datang mungkin.

Sebagai contoh - setiap bulan, pelanggan tertentu biasanya membeli beras 10kg dan 3 pek jus buah-buahan dari kedai runcit anda. Melihat corak pembelian ini anda boleh meramalkan bahawa dia / dia akan membeli produk yang sama, dalam kuantiti yang sama, bulan depan.

Walaupun ini adalah satu contoh dipermudahkan lebih, perisian CRM boleh menganalisis data yang lebih kompleks dan memberi idea tentang prospek masa depan jualan.

Di sisi lain, analisis ini juga akan membantu anda mengenali apa-apa risiko yang mungkin jauh lebih awal. Jalan itu, anda boleh bersedia untuk apa-apa pengurangan keuntungan serta.

Memantau Jenama Reputasi

best business management software for small business

Mengekalkan reputasi jenama yang kukuh dari masa ke masa menuntut lebih daripada kerja keras dan ketekunan. pada mulanya, anda perlu menyimpan mata pada graf berubah-ubah secara kerap. Dalam rangka untuk mendapatkan visi yang jelas kepada reputasi jenama anda, anda perlu laporan tetap mengenai maklum balas pelanggan, ulasan, dan penilaian saluran sosial.

Sebagai contoh - anda menerima maklum balas negatif yang berterusan di media sosial, mengenai kualiti produk anda. Yang menunjukkan reputasi jenama anda akan turun dan kualiti produk perlu dipertingkatkan.

Anda akan dapat untuk terus memantau dan meningkatkan maklum balas sosial datang ke dalam perniagaan anda.

perisian CRM membantu anda memantau setiap ulasan yang perlu untuk memahami kedudukan jenama anda di pasaran.

Leverage Pengurusan Bakat dan Pengiktirafan pekerja

it business management software

Ya, CRM mempunyai peranan yang kuat dalam pengurusan bakat serta. Dengan perisian CRM yang anda bukan sahaja akan menerima setiap terperinci mengenai pelanggan, tetapi anda juga boleh mendapatkan laporan harian mengenai kemajuan kerja. Ia membantu anda mengenal pasti kakitangan yang cekap, yang merupakan aset masa depan syarikat anda.

Sebagai contoh - salah satu daripada jurujual anda berjaya dicapai sasaran tersebut dalam jangka masa yang singkat. Anda boleh mendapatkan laporan segera mengenai perkembangan terkini projek dan mengenal pasti bakat-bakat terbaik dalam organisasi anda.

Ia membuka peluang yang lebih besar untuk pengiktirafan pekerja dalam syarikat. Dengan bantuan laporan ini anda boleh menguruskan program latihan khas untuk pasukan bukan pilihan, dan menghargai ahli-ahli yang kuat untuk menggalakkan semangat dan dedikasi mereka.

Menyelaraskan Roh pasukan dengan Kerjasama Berkesan

all in one business management software

Kebanyakan projek gagal kerana kekurangan kerjasama dalam pasukan. Banyak syarikat kini mengalami ini jenis konflik yang tidak diingini di kalangan pekerja yang teruk kesan ke atas pertumbuhan organisasi. Tetapi CRM boleh mendapatkan kembali semangat berpasukan yang hilang, memastikan perkongsian sesuai data dan pengedaran sempurna kerja.

Sebagai contoh - satu pasukan dengan 10 ahli mengendalikan projek besar kepada pengedaran produk dalam zon tertentu. dengan CRM perisian pengurusan boleh memastikan pengagihan sama maklumat dan data yang diperlukan untuk melaksanakan rancangan itu berjaya.

Ia menguatkan Bekerjasama pasukan dan mengurangkan salah faham di kalangan pekerja. Oleh itu, syarikat mendapat manfaat pasukan berfungsi sempurna dan kuat.

kesimpulan

yang kelebihan penyelesaian CRM adalah meluas. Selain daripada pengurusan pelanggan, ia terbukti berkesan dalam membina budaya pejabat pintar. Selain automasi perniagaannya kuasa meningkatkan peluang jualan sebahagian besarnya. Ini memberikan pasukan, bukan sahaja jurujual, masa yang penting dan alat untuk berjaya mengembangkan perniagaan anda dengan cara yang paling pintar mungkin.

Percuma CRM Trail Banner

JAWATAN TERKINI

Avatar for Kapture CRM
Pengarang:
Kapture CRM
mengenai:
Ini adalah admin.
Lebih banyak artikel oleh: Kapture CRM

Tinggalkan pesanan

alamat e-mel anda tidak akan diterbitkan. Ruangan yang diperlukan ditanda *

*

Berasa bebas untuk bertanya
Kami tidak menggigit
Berita terkini Tentang CRM

JOM berbual

  • Menjalankan perniagaan anda dari tapak tangan anda
  • Mempunyai kawalan tepat atas aktiviti-aktiviti jualan anda
  • Menyediakan sokongan berterusan selepas setiap jualan produk