Round Robin Penjadualan di Wilayah Sales

rumah > produk > Jualan > Round Robin Penjadualan di Wilayah Sales

3-1

Round Robin Penjadualan di Wilayah Sales

Round Robin adalah strategi penjadualan yang tidak hanya muzik kepada telinga, tetapi juga sangat menarik untuk memahami dengan lebih mendalam. Round Robin adalah klasik apabila ia datang kepada sumber perkongsian dan diterima pakai gaya tugasan utama dalam jualan secara meluas.

Idea asas dalam Robin Robin Penjadualan adalah bahawa mesti ada pengagihan yang lebih saksama dan petunjuk dalam pasukan jualan, atau ia tidak adil untuk ejen dalam pasukan. Tetapi hakikatnya yang sempurna walaupun pengedaran di jualan boleh sentiasa kekal mimpi untuk walaupun pasukan jualan yang terbaik dianjurkan kerana ada sentiasa akan menjadi kecil yang masih keluar susulan yang perlu diberikan suatu tempat.

Round Robin Penjadualan adalah satu strategi tugasan yang mengedarkan petunjuk kepada ahli pasukan satu demi satu sehingga semua orang mempunyai kedudukan penerajuan yang, selepas itu tugasan bermula sekali lagi dari pemegang serah hak yang pertama.

Strategi utama tugasan khusus berkaitan dalam jualan sejak, jika tiada satu, pasukan jualan boleh akhirnya membuang 90% masa dan sumber mereka mengimbangi satu.

Round-Robin Penjadualan dapat disimpulkan dalam beberapa perkataan seperti berikut:

"Satu demi satu, rotationally. "

Menentukan Round Robin dalam Jualan:

Strategi round-robin asasnya satu set peraturan pengedaran dibina pada logik angka. Peraturan-peraturan pengedaran kemudiannya dilaksanakan pada sistem perisian jualan untuk melaksanakan penjadualan untuk mempersekutukan plumbum.

Walaupun Round Robin merupakan pilihan yang bijak dan cekap di atas kertas, data dan kualiti makan kepada algoritma memainkan peranan utama dalam keberkesanannya.

Senario yang ideal di mana Round Robin adalah pada keberkesanan kemuncak:

  • Kehadiran sejumlah besar data.
  • Nombor yang sama besar penerima namaan.
  • Sama-sama arahan berkualiti tinggi.

Bagaimana Round-Robin pembantu Sales Kempen:

Round Robin berfungsi seiring dengan Funnel Jualan dan untuk kempen memimpin generasi. Dengan membuat strategi ini lebih cekap, RR menghalang kehilangan petunjuk dan pembaziran sumber.

Round Robin membawa mempersekutukan membantu perusahaan yang besar, Pasukan wilayah memberikan petunjuk baru sama dengan kumpulan wilayah.

Mendapatkan Mendalam:

Algoritma round-robin melakukan pengedaran berdasarkan satu set nombor.

Dalam jualan, pengedaran dan mempersekutukan panggilan / emel, dan lain-lain., berlaku berdasarkan kelayakan seperti 'ejen bebas yang akan datang', 'Ejen panggilan terbaik', dan lain-lain.

Memahami Bagaimana Round-Robin Algoritma Works untuk Jualan:

Mari kita bayangkan bahawa terdapat 4 ejen jualan dalam satu pasukan wilayah iaitu; A1, A2, A3, A4. Sekarang kita memberikan keutamaan kepada setiap ejen berdasarkan faktor-faktor seperti ejen tersedia, ejen terbaik, dan lain-lain.

Menganggap keutamaan ejen adalah 3, 1, 2, 4.

Marilah kita sekarang tetapkan tempoh pengendalian plumbum khusus bagi setiap ejen, Dalam kata lain, masa yang diperlukan untuk setiap ejen untuk menghadiri Peneraju.

Mengambil alih jangka masa yang 4, 2, 4, dan 4 untuk ejen A1, A2, A3, dan A4.

Sekarang semasa aliran plumbum pertanyaan, mari kita andaikan timeshare bagi setiap ejen untuk pengendalian utama sebagai 2, selepas itu ejen itu sekali lagi yang boleh didapati atas keutamaan untuk memberikan.

The round-robin carta tugasan untuk 7 membawa dalam senario ini adalah seperti berikut:

Ejen keutamaan Tempoh
A1 3 4
A2 1 2
A3 2 4
A4 4 4

Membawa pengendalian kuantum -> 2 unit.

A2 A3 A1 A4 A3 A1 A4
0 7

kesimpulan:

Putaran membawa mempersekutukan algoritma penjadualan round-robin menyajikan pasukan jualan perusahaan terbaik. Apabila diperbadankan di CRM yang, round-robin membantu dengan wilayah pengurusan jualan perusahaan membolehkan pengasingan sama dan seimbang panggilan, e-mel, web membawa kalangan wakil jualan yang tersedia. Ketahui lebih lanjut mengenai jualan wilayah dan penjadualan robin bulat di jualan CRM.

JAWATAN TERKINI

Tinggalkan pesanan

alamat e-mel anda tidak akan diterbitkan. Ruangan yang diperlukan ditanda *

*

Berasa bebas untuk bertanya
Kami tidak menggigit
Berita terkini Tentang CRM

JOM berbual

  • Menjalankan perniagaan anda dari tapak tangan anda
  • Mempunyai kawalan tepat atas aktiviti-aktiviti jualan anda
  • Menyediakan sokongan berterusan selepas setiap jualan produk