perisian jualan langsung

perisian jualan langsung

Sekiranya anda percaya pada di-orang jualan langsung, anda mungkin dianggap sebagai bodoh dan lama-hati. lebih-lebih lagi, jualan langsung adalah amat mencabar dan memberi masalah baru dan tanggungjawab yang semakin meningkat.
Satu perisian jualan langsung membolehkan anda menguruskan tanggungjawab anda dan mengendalikan jualan anda.

Bayangkan hari biasa keluar untuk mesyuarat; anda meninggalkan pejabat anda sedia dilengkapkan dengan persembahan yang menarik dan penuh dengan keyakinan. Apabila sampai ke lokasi pelanggan, anda dimaklumkan pengurus jualan anda. Selepas beramah awal, anda bermula dengan pitching dan jualan perbualan anda.

Segala-galanya berjalan lancar setakat ini, tetapi kini anda mula menghadapi beberapa masalah.

  • Pertama sekali, persembahan yang berjaya sentiasa substantiates dengan maklumat dan dokumen yang sahih. Ia tidak selalu mungkin untuk mempunyai atau mencari semua dokumen di pertengahan mesyuarat.
  • Kedua, anda perlu mengemas kini rakan sekerja anda mengenai status terkini perjanjian itu, atau sekurang-kurangnya, anda perlu menghantar MOM untuk pihak pengurusan yang lebih tinggi. Tetapi ia seolah-olah sebelah mustahil untuk memberikan kemas kini masa sebenar manakala perjalanan dari satu tempat ke tempat lain.
  • Ketiga, sibuk jadual dan binatang yang merayap pelantikan mungkin mengurangkan produktiviti jurujual dan membawa kepada jualan langsung lebih rendah.

Pada akhirnya, ia adalah biasa untuk jurujual berasa terharu dengan pelbagai permintaan. Anda juga boleh memberikan pelanggan perasaan bahawa anda tidak teratur dan kurang bermaklumat mengenai perniagaan anda.

A perisian jualan langsung boleh menjadi alat yang hebat untuk menguruskan cabaran di atas.

Prestasi tinggi organisasi jualan menggunakan pasukan jualan untuk menjadi lebih berkesan mencapai hasil jualan mereka dan memandu hasil yang lebih baik.

Berikut adalah tiga aplikasi yang diperlukan medan sistem CRM yang wakil jualan perlu menggunakan-

pengendalian maklumat: maklumat Avail semua perlu pada dasar setiap permintaan

Mari kita mulakan dengan cabaran utama wakil jualan bidang.

Adakah anda ingin membeli sesuatu daripada seseorang, yang dirinya tidak mempunyai kejelasan mengenai senarai ini?
jelas tidak!

Kekurangan maklumat semakin boleh menjejaskan tanggapan pelanggan anda dan mengurangkan peluang untuk mendapat pelanggan.

Pada masa yang sama, ia adalah tidak realistik untuk wakil jualan untuk mempunyai industri pengetahuan asas.
jadi, tidak pernah memberi gambaran kepada pelanggan anda bahawa anda menjalankan daripada maklumat atau dokumen. Untuk ini, anda memerlukan ruang simpanan yang selamat, di mana anda boleh meletakkan semua maklumat dan produk inventori.
pengurusan jualan langsung
CRM memberikan anda peluang untuk akses tanpa gangguan kepada inventori dari pelbagai lokasi, menjamin data anda tidak akan tersesat. Ia menawarkan anda kedua-duanya - simpanan, dan keselamatan.

juga, CRM papan pemuka boleh menunjukkan semua maklumat pelanggan, termasuk butiran profesional dan peribadi, Sejarah membeli dan ringkasan perbualan sebelumnya. 61% jualan wakil menggunakan CRM, kerana ia membolehkan akses terus kepada data pelanggan [sumber HubSpot].

Usah meneliti dokumen digital dan fizikal bertaburan, anda hanya boleh melihat anda aplikasi mudah alih CRM and search different dashboards for the right information.

laporan Pengurusan: Memanfaatkan proses jualan anda dengan laporan masa nyata

Masalah kedua datang selepas selesai mesyuarat dengan pelanggan. Sekarang jurujual perlu memaklumkan kepada pengurus jualan dan ahli pasukan lain mengenai kemajuan.

secara logik, anda tidak boleh memanggil setiap ahli pasukan, untuk memaklumkan kepada mereka mengenai mesyuarat itu; tidak anda boleh melambatkan proses. Melambatkan proses teruk menyebabkan semakin berkurangan kerjasama pasukan dan semangat.

[Tahu tentang idea-idea membina semangat berpasukan di tempat kerja di sini]

jadi, anda memerlukan aplikasi laporan masa nyata. Anda boleh mengemas kini MOM, menangani status atau status pembayaran pada papan pemuka CRM anda melalui telefon pintar anda, selepas mesyuarat. Sesiapa sahaja yang mempunyai akses kepada papan pemuka boleh mendapatkan maklumat segera mengenai mesyuarat itu.

penjejakan GPS: Kini mengesan peluang berdekatan anda

Katakan, anda hanya selesai mesyuarat dan mempunyai apa-apa yang perlu dilakukan untuk beberapa tahun akan datang jam. Bagaimana pula menggunakan masa ini dengan lawatan ke pelanggan berdekatan?

Lawatan ceria akan membantu anda untuk meningkatkan hubungan pelanggan. munasabah, lawatan muka-ke-muka adalah lebih berkesan daripada e-mel dan panggilan telefon. tetapi, bagaimana anda tahu mengenai pelanggan berdekatan anda?

Jangan bimbang! dengan field sales CRM tools now you can also search for the nearby client in your GPS.

pengurusan jualan langsung

Anda juga menguruskan mesyuarat tambahan atau membuat susulan yang sewajarnya oleh interaksi di-orang. Ini akan meningkatkan produktiviti kerja anda dengan meningkatkan kemungkinan penukaran plumbum.

sebenarnya, pasukan jualan di semua organisasi menyaksikan 15% meningkatkan produktiviti apabila mereka digunakan aplikasi mudah alih CRM. Sebagai upsurges produktiviti jualan, ia sama-sama membantu untuk meningkatkan pendapatan dengan 41% bagi setiap jurujual [sumber: HubSpot].

jadi, dengan bidang jualan CRM perisian anda juga boleh menyelesaikan isu produktiviti, yang berlaku sebagai salah satu cabaran utama jurujual.
[Know more about the challenges of field sales reps here]

kesimpulan

wakil jualan mempunyai pekerjaan mencabar. Mereka menghabiskan hampir mereka sepanjang hari di jalan raya, berurusan dengan pelbagai pelanggan, dan sentiasa berusaha untuk jualan silang dan up-menjual.
oleh alam semula jadi, bidang baik wakil jualan adalah pemikir bebas, yang didorong oleh keperluan hampir naluri untuk bersaing dan menang. Ini sebagai jurujual semula jadi membuat menjual, sebahagian daripada hidup mereka, dan membuat sebahagian besar daripada hidup mereka tentang menjual.

Malah seperti wakil jualan semula jadi menghadapi tiga kesukaran semasa menghadiri mesyuarat. sistem jualan CRM memberi mereka peluang untuk menunjukkan potensi sebenar mereka. Ia membantu untuk menjimatkan lebih banyak masa dan membantu dalam meningkatkan peluang jualan.

Are you looking for a suitable field sales CRM software for your sales team?

Percuma CRM Trail Banner