Lead Kelayakan: The pintas untuk Leads Terbaik Anda Dalam Satu Platform

rumah > produk > Jualan > Lead Kelayakan: The pintas untuk Leads Terbaik Anda Dalam Satu Platform

Lead Management Software

memimpin generasi adalah matlamat utama untuk hampir semua strategi pemasaran inbound; bagaimanapun, ia mengambil masa lebih daripada sekadar membawa menjana kemahiran untuk menjalankan perniagaan yang berjaya dan kemudian dapat mengekalkannya; anda harus mampu untuk menukar petunjuk yang diterima menjadi peluang dan kemudian pelanggan.

Mari kita mula-mula melihat ke dalam generasi dilema utama.

Terdapat banyak saluran pemasaran yang membantu anda menjana kelantangan yang tinggi petunjuk. Anda juga boleh flex kemahiran rangkaian anda untuk meraih masuk petunjuk. Tetapi jika anda tidak dapat untuk menukar mereka ke dalam peluang jualan, semua usaha anda sebelum ini akan pergi sisa. Ini adalah jelas tidak aktiviti mampan.

lebih-lebih lagi, pada satu ketika anda tidak mampu lagi pelaburan ke dalam aktiviti pemasaran anda untuk menjana petunjuk tersebut.

Banyak berjaya perniagaan utama penjanaan akhirnya akan kehilangan up-to 95% daripada jumlah petunjuk mereka, dan akhir-up mencurah beribu-ribu, atau berjuta-juta pound ke dalam longkang.

Sebaik-baiknya, anda perlu mempunyai strategi untuk menyuburkan semua petunjuk yang diterima ke dalam peluang pepejal.

While aiming at a particular demographic segment can help you to grasp sangat disasarkan petunjuk; more information is often required to identify if they are truly berkelayakan petunjuk.

sekarang, apa yang 'petunjuk'?

Secara umum, petunjuk yang berkelayakan adalah positif berminat dan mempunyai bajet dan berpotensi membeli produk atau perkhidmatan anda. Ia juga bermakna bahawa prospek anda telah ditawarkan atau positif diambil keluar masa untuk meminta sebut harga atau maklumat yang berkaitan.

jadi, bagaimana kita akan mengenal pasti petunjuk yang berkelayakan? Apa yang akan menjadi strategi yang sesuai untuk menukarkan petunjuk?

tetapi, Bagaimanakah ia berfungsi? Mari kita lihat lima faedah ini sistem pengurusan petunjuk.

Sentiasa bersedia dan tidak pernah jatuh Lead potensi

Seperti yang disebutkan tadi, pemasar boleh datang dengan sekian bilangan sumber utama bagi setiap aktiviti utama.

Ia adalah sebahagian besarnya tidak praktikal untuk tab antara berbilang saluran petunjuk yang diterima. Anda juga perlu untuk mengumpul maklumat petunjuk yang diterima. Ini termasuk maklumat tentang pelbagai saluran, seperti rangkaian sosial, kaji selidik, rujukan, dan laman web dan lain-lain.

Anda boleh mengintegrasikan saluran membawa pelbagai ke dalam papan pemuka CRM tunggal. Ini membolehkan anda untuk mengumpul dan menguruskan petunjuk dari pelbagai saluran plumbum.

Ini membantu anda mengatakan bahawa semua petunjuk inbound dasarnya disalurkan ke dalam mendahului papan pemuka.

Lead Management Software dashboard

Dalam sistem ini, anda juga memerlukan kerja manual ketara lebih rendah pada menerima maklumat yang mencukupi; anda juga boleh mengawasi pelanggan anda untuk menguruskan maklumat yang diperoleh.

Dalam aplikasi CRM anda, anda boleh menyelaraskan semua data utama yang berkaitan ke dalam satu papan pemuka, dari mana anda boleh dengan mudah mendapatkan dan menguruskannya. Ini membolehkan anda untuk mengakses sejarah menyeluruh mengenai setiap petunjuk.

Sentiasa mendapat pesanan pelanggan anda tepat pada masa

Jika anda seorang boy, anda perlu untuk mendapatkan pesanan pelanggan betul setiap masa. Anda tidak mampu untuk mempunyai bermain peratusan dalam bilangan kali anda melayani makanan sebenarnya mengarahkan.

Begitu juga dengan membawa pengurusan dan pengambilalihan.

Adakah awak tahu, sahaja 13% petunjuk memeluk peluang dan ia mengambil masa lebih kurang 84 hari. Kadar penukaran dari satu peluang untuk menangani adalah lebih rendah. Secara umumnya, sahaja 6% peluang menukar ke dalam tawaran jualan sebenar, walaupun ia mengambil masa kurang - 18 hari secara purata.

jadi, petunjuk yang berkelayakan, ia mengambil masa hampir (84+18) 102 hari untuk menukar ke dalam perjanjian jualan. mereka 102 hari adalah masa yang paling penting bagi jurujual.

Dalam fasa ini, jurujual telah menjadi taktikal untuk memahami isu-isu pelanggan dan berkhidmat kepada pelanggan.

pada mulanya, prospek perlu memperoleh data primer. selepas itu, data ini perlu jelas berstruktur dan disusun. Ini membolehkan anda untuk mengumpul 'data baik' yang menyediakan anda dengan semua pandangan berkaitan.

Tanpa perisian CRM betul, ia adalah benar-benar sukar untuk mengesan tugas-tugas pada masa ini. Anda mungkin untuk membuat panggilan susulan, memeriksa permintaan demo, maklumat data selepas panggilan, dan juga membuat nota semasa berinteraksi dengan pelanggan.

yang perisian CRM Permohonan membolehkan anda mempunyai berstruktur, komunikasi tepat pada masanya dan lebih baik dengan pelanggan, tanpa apa-apa slip.

automasi data memanfaatkan proses memupuk plumbum, semasa anda boleh memberi tumpuan kepada penukaran dan jualan. juga, CRM anda menjaga pengurusan pangkalan data utama untuk membuat proses asuhan anda sempurna dan mudah.

Mengenal pasti dan mengutamakan Leads masuk Qualified anda

Lead Management

Jika anda tidak mempunyai idea yang jelas tentang petunjuk yang berbeza, anda hanya akan berakhir cuba untuk mengimbangi petunjuk tanpa apa-apa keputusan sebenar.

Anda juga boleh mengalami dengan memberikan petunjuk yang tidak berkelayakan untuk pasukan jualan.

Bergerak petunjuk yang tidak berkelayakan dalam corong jualan adalah satu kesilapan umum yang dibuat oleh banyak pemasaran dan pasukan jualan. Berkualiti tinggi lead generation adalah cabaran utama bagi 61% pemasar B2B.

Ini menyebabkan keseluruhan pengurusan petunjuk buruk.

Anda juga boleh ragu-ragu - adakah ia benar-benar mungkin untuk mengenal pasti membawa berkelayakan? Jika ya, maka apa adalah cara untuk mengenalinya?

mengikut Permintaan metrik Research Corporation, 84% daripada jualan syarikat percaya bahawa perisian CRM adalah benar-benar bermanfaat dalam menentukan kualiti petunjuk.

Ia membantu anda untuk mengumpul data, menganalisis dengan betul, menghapuskan maklumat yang tidak perlu dan petunjuk yang tidak berkelayakan dan menyediakan anda dengan segmen yang sempurna daripada petunjuk yang disasarkan. Dengan pengoptimuman pemasaran, anda boleh mendekati segmen pelanggan, dari mana anda boleh mendapatkan petunjuk yang berkelayakan terlalu.

Meningkatkan Prospect Hubungan dan penglibatan

hubungan yang lebih baik dengan pelanggan membawa kepada kadar penukaran yang lebih baik. Jika anda menyertai perkara ini anda boleh dengan mudah menolak kemungkinan hubungan dipertingkatkan dengan pelanggan.

terutamanya, perisian CRM memberi penekanan kepada membina kenalan. Yang memberikan anda peluang untuk memikirkan taktik terbaik untuk menukarkan petunjuk tersebut.

sehingga kuat hubungan pelanggan kelajuan untuk proses penukaran keseluruhan dan sudah pasti meningkatkan kadar penukaran serta. Ia memastikan hubungan jangka panjang dengan pelanggan-pelanggan yang berada sasaran yang paling penting bagi sebuah pasukan jualan B2B.

kesimpulan

Kita semua telah melihat memes dan jenaka yang menunjukkan mencelup perhatian-span manusia rendah daripada ikan emas - kira-kira lapan saat. lebih-lebih lagi, kita berada dalam tempoh produk mengatasi yang, di mana semua pilihan pasaran seolah-olah kelihatan sama.

Kita harus mempunyai strategi yang jelas untuk merancang dan mengutamakan membawa masuk kami. Generasi berkualiti plumbum dan alat atribusi membantu anda menjana petunjuk ini.

Alat pengurusan petunjuk membantu anda untuk mendapatkan arahan yang lebih berkualiti dan meningkatkan kadar penutupan plumbum.

Perisian CRM boleh memandu penukaran membawa kepada kemajuan dari 300% dan mengurangkan jualan dan kos pemasaran oleh 23%. Selain daripada, permohonan CRM telah dikenali untuk meningkatkan pendapatan dengan 41% setiap jurujual.

Percuma CRM Trail Banner

JAWATAN TERKINI

Avatar for Kapture CRM
Pengarang:
Kapture CRM
mengenai:
Ini adalah admin.
Lebih banyak artikel oleh: Kapture CRM

Tinggalkan pesanan

alamat e-mel anda tidak akan diterbitkan. Ruangan yang diperlukan ditanda *

*

Berasa bebas untuk bertanya
Kami tidak menggigit
Berita terkini Tentang CRM

JOM berbual

  • Menjalankan perniagaan anda dari tapak tangan anda
  • Mempunyai kawalan tepat atas aktiviti-aktiviti jualan anda
  • Menyediakan sokongan berterusan selepas setiap jualan produk