perisian pengurusan hotel

Hotel management software

bayangkan ini: Anda perlu pergi ke bandar yang lain dalam masa yang singkat pada lawatan yang berkaitan dengan kerja. Sejak syarikat anda tidak dapat menguruskan penginapan anda di saat-saat akhir, anda membuat keputusan untuk mengendalikan sendiri. Anda melayari melalui beberapa hotel pada telefon mudah alih anda dan lihat beberapa pilihan yang sesuai dengan rang undang-undang anda. Anda kemudian membuat keputusan untuk menempah dalam talian, tetapi sebelum itu, anda mempunyai soalan mengenai pilihan pembayaran dan kemudahan mereka. Hotel ini menawarkan pelbagai Facebook dan Twitter halaman memberi anda idea tentang apa yang diharapkan. Seterusnya, anda pergi ke hadapan dan memanggil nombor khidmat pelanggan mereka untuk beberapa pertanyaan terperinci. Orang di hujung yang lain bukan sahaja mengetahui apa sebenarnya yang anda cari, tetapi juga mengenai proses siasatan dan sejarah, dan menawarkan penyelesaian yang. Beliau juga menyebut bahawa anda boleh menempah bilik yang terus, tidak akan kembali ke halaman tempahan. Bunyi betul sejuk? dan, apatah, sesuai yang terlalu!

Semasa anda akan meneruskan tempahan, ganti pemikiran untuk cara yang lancar di mana pertanyaan kasual anda telah ditukar kepada tempahan yang telah disahkan, dalam masa beberapa minit. Disebalik tabir, perisian seluruh perusahaan sukar di tempat kerja, mengumpul pertanyaan anda di seluruh platform yang berbeza, menilai keperluan dan akhirnya anda, menggunakan semua maklumat tersebut untuk memberikan anda apa yang anda perlu. Ini hanyalah satu tetingkap kecil ke dalam dunia perisian pengurusan hotel.

A perisian pengurusan hotel adalah operasi perniagaan alat bersepadu yang menjaga depan operasi meja seperti tempahan tempahan, daftar masuk daftar keluar, pengurusan hartanah dan penyelenggaraan, perakaunan, penjadualan pekerja dan pengurusan perhubungan pelanggan. Sistem pengurusan hartanah berkesan hotel (PMS) membantu mengisi-up bintik tempahan, memastikan kepuasan pelanggan dan menjana keuntungan optimum. Ia membantu dalam menguruskan semua interaksi pelanggan anda dan memperkemas semua petunjuk yang berpotensi dalam satu CRM papan pemuka, sekali gus membolehkan maklumat lancar berkongsi dan ketersediaan.

Mari kita lihat beberapa ciri-ciri yang perisian hotel CRM dan kelebihan mereka:

  • Pengurusan pertanyaan

A pintar penyelesaian CRM mesti membantu anda menukar pertanyaan masuk anda ke dalam tempahan yang disahkan dan menguruskan operasi yang berbeza seperti perolehan plumbum, penilaian plumbum, tugasan utama dan lain-lain. Hal ini dengan mengintegrasikan saluran komunikasi seperti e-mel, telefon, ejen pelancongan dalam talian dan laman web pelancongan di satu papan pemuka. papan pemuka ini juga mengumpul pertanyaan daripada tetamu dan pengusaha pelancongan dan membolehkan anda untuk mengenal pasti pelanggan yang sedia ada dan pertanyaan kasual. Ia membolehkan anda untuk memantau perkembangan utama dalam masa sebenar, sebagai contoh, panggilan selesai dan mesyuarat dan lain-lain. Dengan menggabungkan pelbagai kenalan pelanggan seperti e-mel mereka, profil media sosial dan telefon ke dalam satu profil, anda membuat ia lebih mudah untuk pasukan anda untuk menghantar pakej dan perkhidmatan yang lebih disasarkan.

  • Pengurusan tempahan

Satu sistem pengurusan hartanah hotel mengintegrasikan permohonan tempahan daripada platform dalam talian yang berbeza seperti Facebook, Twitter, e-mel, telefon dan lain-lain. ke dalam satu papan pemuka dan menjadikannya lebih mudah untuk menetapkan setiap pertanyaan kepada seorang ahli kumpulan yang sesuai. Semua maklumat ini mudah diakses dalam kemudahan telefon pintar anda, terima kasih kepada CRM mudah alih teknologi. Ini membantu meningkatkan jualan melalui saluran tempahan terus di laman web jenama dan meningkatkan kadar penghunian.

  • Automation pembayaran

A perisian hotel CRM membantu memastikan bil lebih cepat dan lebih tepat untuk tetamu. Ia juga boleh menghantar peringatan automatik, makluman pembayaran dan invois yang mensegerakkan dengan maklumat tempahan pelanggan. Pelanggan boleh membuat pembayaran dalam talian melalui gerbang pembayaran yang selamat apabila anda mengintegrasikan bank-bank tempatan atau gerbang pihak ketiga ke dalam invois anda.

  • Marketing Automation

A PMS hotel boleh membantu anda menguruskan kempen pemasaran berbilang dari satu platform. Ia boleh membantu template reka bentuk adat untuk permintaan maklum balas surat berita, dengan itu mengelakkan pertindihan usaha dalam merangka e-mel individu. Anda boleh menjejaki keberkesanan kempen luar anda, iklan cetak, aktiviti media sosial dan iklan media digital, membuat perubahan dalam masa nyata berdasarkan prestasi dan pelanggan keutamaan, dan menganalisis kempen yang menjana lebih banyak ROI untuk perniagaan anda. Anda boleh meningkatkan penawaran perkhidmatan anda dengan menganalisis ulasan pelanggan anda; malah mereka disiarkan di laman web pihak ketiga melalui integrasi pihak ketiga dan menyelesaikan mereka dengan cara yang tepat pada masanya.

  • Laporan terperinci

Dengan mendapatkan laporan khusus akaun, anda boleh mendapatkan wawasan diambil tindakan ke profil pelanggan anda dan tingkah laku. Anda boleh menganalisis yang saluran pendapatan yang menjana pendapatan yang paling untuk perniagaan anda. Semua data boleh ditapis mengikut pelbagai metrik untuk pengetahuan yang mendalam. Anda juga boleh memantau keberkesanan dan prestasi pekerja anda atas dasar pelbagai parameter seperti tempahan yang dibuat, kadar harian purata yang dicapai dan lain-lain.

  • akaun pelanggan pengurusan

Dengan bantuan perisian CRM peribadi, anda boleh merapatkan jurang antara kepuasan pelanggan dan menggembirakan pelanggan, dengan mengautomasikan hari lahir dan ulang tahun hasrat untuk pelanggan anda. Ini membantu pelanggan-pelanggan anda dalam pengekalan jenama sehingga perniagaan anda akan menjadi perkara yang pertama yang timbul dalam fikiran mereka apabila mereka berfikir untuk tempahan bilik hotel pada masa akan datang. Anda juga boleh mengelakkan penyertaan pelanggan salinan dan menghapuskan kekeliruan dengan menguruskan semua perbualan pelanggan dalam satu platform.

Dengan penyelesaian CRM berasaskan awan, anda boleh memintas perisian dan perkakasan kos anda sebaliknya akan menghabiskan teknologi rumit. perisian hotel CRM boleh memberi manfaat kepada sektor hospitaliti amat dan membantu membuat operasi yang lebih cekap dan berkesan.

Percuma CRM Trail Banner