perisian pengurusan kenalan

Contact management software

Semua orang-orang jualan membawa jari-menggerenyet untuk sentiasa tatal dan gelisah pada telefon pintar mereka, mencari mana-mana kenalan pelanggan mungkin terlepas pandang. sering, kebanyakan senarai kenalan telah pun habis dan tidak memberikan apa-apa prospek masa depan.

lebih-lebih lagi, ini tidak dipotong sebagai strategi yang pasti untuk menukarkan prospek terbiar menjadi pelanggan. Untuk ini, anda memerlukan prosedur yang lebih muktamad dan produktif yang membantu anda untuk sifar dalam dan meningkatkan minat di kalangan jenis kanan prospek.

Kapture CRM Memasuki Gambar yang

Kapture CRM pengurusan orang hubungan membolehkan anda menyerap dan menggabungkan kenalan pelanggan dari pelbagai medium dan saluran, termasuk panggilan masuk.

Ini membolehkan anda untuk mengasimilasikan dan menguruskan kenalan dalam satu papan pemuka, yang boleh diurus dan diambil melalui pelayan awan yang bersatu. Ini bermakna bahawa semua kenalan yang dikumpul daripada pelbagai sumber dapat dipaparkan pada papan pemuka.

Pantas ke hadapan, ini membolehkan anda untuk mengakses dan menggunakan mana-mana kenalan pelanggan dari satu papan pemuka. Ini menyampaikan risikan perniagaan yang lebih baik dan mewujudkan wawasan diambil tindakan.

Mengumpul dan Urus Long senarai Kenalan

Ia tidak dapat dielakkan bahawa perniagaan mengumpul dan menggabungkan semua kenalan prospek akan berakhir dengan senarai ultra panjang kenalan pelanggan. Seperti sedia ada, ini tidak boleh diproses secara langsung atau digunakan.

Kapture CRM membolehkan anda membahagikan dan mengkategorikan senarai pelanggan panjang ke dalam segmen pelanggan secara langsung dapat dikembalikan.

Anda boleh prospek segmen berdasarkan belanjawan atau lokasi mereka atau anda boleh menggunakan mana-mana parameter lain adat.

Sebagai contoh, mempertimbangkan imej di bawah. Ini mempunyai prospek yang diasingkan berdasarkan industri-industri tertentu.

Contact automation software

Dalam keadaan ini, pelanggan boleh terjebak dalam pemprosesan kenalan pelanggan terkini atau kurangnya dilaksanakan. Ini membolehkan anda untuk systematize kenalan pelanggan ke dalam satu senarai berasingan untuk prospek.

Memaksimumkan Peluang Lead

Lead management

Dengan menggunakan penapis betul dan parameter segmentasi, perniagaan boleh memisahkan kenalan pelanggan kolektif kepada beberapa bahagian. Ini boleh berdasarkan beberapa parameter boleh dilaksanakan. Ini juga membolehkan anda untuk mengumpul dan menguruskan kenalan berdasarkan minat yang sama mereka.

Kapture CRM membolehkan anda untuk memisahkan Senarai panjang prospek menjadi panas, panas dan sejuk. Dalam kebanyakan keadaan, jualan orang boleh terjebak dalam pemprosesan kenalan pelanggan terkini atau kurangnya dilaksanakan.

dengan membawa corong membolehkan, pasukan perkhidmatan pelanggan anda boleh memulakan pengendalian petunjuk dan menetapkan status sebagai petunjuk sejuk atau panas atau panas. Kemudian petunjuk ini boleh dilihat atau tangan-over kepada pasukan jualan.

Dengan proses ini, pasukan jualan anda kini boleh semata-mata memberi tumpuan kepada petunjuk hangat dan panas, yang lebih cenderung untuk menukar. Ini memastikan bahawa kepakaran jualan anda mendapat tertumpu kepada prospek bernilai tinggi.

Proses ini membantu anda memaksimumkan peluang membawa anda.

Menentukan strategi khasiat plumbum

Semua perniagaan perlu mengenal pasti dan mengakui bahawa prospek datang dengan pelbagai peringkat menarik. Ini boleh dipisahkan sepanjang corong, dengan prospek ukuran berminat memasukkan di bahagian atas untuk ditukar kepada pelanggan di peringkat bawah.

Proses menukarkan prospek menjadi pelanggan adalah strategi khasiat plumbum.

Dalam rangka mewujudkan ini, anda perlu memahami keperluan yang tepat pelanggan pada setiap keratan rentas. Anda juga perlu memahami kehendak-kehendak seksyen pelanggan berbilang atau kumpulan penonton.

Sebagai contoh, anda boleh menjalankan kempen pemasaran E-mel. Dengan memberi tumpuan kepada kepentingan pelanggan tertentu, anda boleh meningkatkan tindak balas rantai dan mel terbuka kadar.

Dengan mendapatkan semula segmen pelanggan tertentu, anda boleh mengenal pasti minat khas segmen pelanggan yang berkaitan.

Contact management automation

Ini membolehkan anda untuk memberi tumpuan kepada citarasa penonton tertentu, yang di-seterusnya secara berperingkat meningkatkan kebarangkalian anda untuk mendapatkan penukaran.

Menjimatkan Masa di pemprosesan dan menguruskan Leads

Dalam kebanyakan Industri, anda mempunyai masa-tingkap atas lima minit untuk memproses petunjuk yang diperolehi.

pengurusan Kapture CRM Prospect membolehkan anda mengurangkan masa dibelanjakan untuk setiap petunjuk. Anda bebas boleh menilai nilai setiap plumbum dan berhargai ia mengikut kebarangkalian mereka penukaran.

Ini membolehkan anda untuk memberi tumpuan keupayaan pemprosesan membawa anda di atas 30% atau 40% seperti ketersediaan sumber.

Kapture CRM menaikkan anda pengurusan senarai kenalan ke peringkat seterusnya, menangkap prospek ideal dari memimpin dan pelanggan kenalan sedia ada anda.

Percuma CRM Trail Banner