Kepentingan Harta perisian CRM sebenar bagi pelaksanaan projek cepat

rumah > produk > Pemasaran > Kepentingan Harta perisian CRM sebenar bagi pelaksanaan projek cepat

CRM For Real-Estate

yang industri Harta Tanah di India adalah bersedia untuk menerima sistem automasi perniagaan. Bersama-sama dengan semua industri perniagaan, Harta Tanah juga menghadapi kecelaruan yang amat besar dan ejen sentiasa mengguna pakai teknologi baru untuk bersaing dengan permintaan pasaran yang semakin meningkat.

India pemaju hartanah perlu tweak mereka khidmat Pelanggan strategi kerana sebab-sebab berikut:

  • Kaedah-kaedah baru dan peraturan dalam industri hartanah
  • jangkaan yang semakin meningkat pelanggan
  • persaingan yang semakin meningkat

Dengan akses segera kepada maklumat dan pengguna menjadi lebih selesa dengan idea menjual rumah dan harta benda mereka sendiri, industri hartanah India ditekan keras untuk mengikuti arus peralihan. Menjawab asas pembeli secara beransur-ansur bermaklumat dan, dengan mengambil kira hakikat globalisasi, pemaju hartanah kami telah beralih gear dan diterima cabaran baru.

Itulah sebabnya anda boleh melihat populariti yang semakin meningkat Real Estate CRM di negara kita. Brokers mencari Harta Tanah CRM disesuaikan khusus untuk keperluan industri mereka. Small and mid-sized brokers are the ones most benefited from CRM for Real Estate.

crm in real estate industry

Dalam keadaan sekarang ini, mana pasaran keseluruhan adalah mengutamakan pelanggan, kedua-dua broker kecil dan besar memerlukan perisian pengurusan perhubungan pelanggan untuk mengekalkan dalam ekonomi pasaran yang kompetitif ini.

Perisian CRM bukan sahaja mula bekerja dari hari pembeli dan broker membuat perjanjian tetapi juga ia memberikan pandangan yang berharga untuk menjana lebih banyak petunjuk dan menukar mereka ke dalam peluang perniagaan.

Ia membantu untuk mendapatkan maklumat projek tepat pada masanya

Begitu ramai orang kini melabur dalam hartanah dan begitu ramai orang menjual harta mereka untuk mempunyai yang baru. India industri hartanah dijangka pertumbuhan 7.0% tahun ini, menurut Thomson Reuters.

Dalam industri ini besar, anda perlu memperlengkapkan dasar-dasar baru dan mengintegrasikan alat pengurusan maklumat kukuh dengan sistem anda. Alat yang boleh mengingatkan anda pelantikan, tugasan harian, tunjukkan Sekiranya maklumat pembeli, dan semua data tentang sifat-sifat dan kontrak.

jelas, pembeli dapat mengakses maklumat yang mereka perlukan untuk membuat keputusan yang lebih logik, ia memotong ke bawah kepentingan untuk broker kurang dimaklumkan.

Smart broker hartanah memeluk ini kemajuan teknologi dan menggunakan segar alat CRM untuk terus hidup. sedangkan, yang lain berpegang kepada teknik tradisional dan kaedah lama kerana itulah cara tawaran dan proses penyerahan telah sentiasa dilakukan.

canggung walaupun, Sejarah telah membuktikan berkali-kali, nostalgia adalah tidak model perniagaan yang baik - tidak kira mana industri anda tergolong.

Dengan perisian pengurusan projek yang sesuai anda boleh menambah senarai semak projek untuk mengikuti perkembangan perjanjian tertentu, lagi boleh mengekalkan keselamatan maklumat di penuh. Mengintegrasikan kalendar dengan anda sistem CRM, anda boleh menjejaki peristiwa-peristiwa semasa dan akan datang, pelantikan dan mesyuarat.

importance of crm in real estate

Ia memudahkan proses pelaksanaan dan penyerahan

Sistem hartanah CRM boleh merakam semua bayaran dan apabila diterima daripada pembeli. Ia juga boleh membantu untuk mengesan proses ansuran, kerana pembeli amnya membayar jumlah yang tinggi untuk hartanah mereka secara ansuran. With Real Estate CRM it is likely to create a payment calendar, menjaga selaras dengan strategi kewangan syarikat.

Ini akan membantu pemaju untuk menjana surat permintaan lanjut dan membuat laporan tepat mengenai proses pembayaran. jadi, akhirnya, proses penyerahan akan lebih mudah dengan kejelasan struktur pembayaran dan dokumen yang betul.

selain ini, CRM membolehkan pendekatan yang menyeluruh dan teratur untuk ramalan dan belanjawan.

Dalam kitaran hayat hartanah, broker yang mempunyai untuk berkomunikasi dengan pembeli kerap, sama ada menuntut surat untuk pembayaran, penyiapan pencapaian, atau penyelenggaraan komunikasi yang berkaitan. Ralat kecil di sini boleh menyebabkan kerosakan teruk kepada hubungan pelanggan.

Dengan sistem CRM, anda boleh menikmati semua kelebihan pemasaran dan automasi jualan. CRM tools allow you to configure and generate automated communications through email or mobile messages. Dengan ini, anda boleh memberkati dengan peringatan baik urus niaga yang berlaku pada akaun pembeli anda.

Ia menyediakan alat untuk mengekalkan pematuhan peraturan

Dalam keadaan sekarang, sektor harta Indian sebenar sedang menghadapi tekanan yang luar biasa daripada peraturan, due to the introduction of RERA Act. According to this act, semua pemaju hartanah dan penganjur perlu menyelesaikan butiran projek, seperti susun atur, butiran tanah, kelulusan, pekerja dan jadual penyiapan anggaran projek dengan pengawal selia serta pengguna.

Dalam perkembangan yang lebih pendek, bajet baru-baru ini (2017) juga mewujudkan keseronokan yang luar biasa dalam sektor hartanah India. Sebagai penjana pekerjaan kedua terbesar, selepas sektor pertanian, allocation to PradhanMantriAwasYojana increased from Rs. 15,000 crore untuk Rs. 23,000 crore dalam sektor hartanah India. lagi, the Government has affirmed its intention of constructing 1 rumah luar bandar crore oleh 2019.

jadi, ia adalah masa yang sesuai untuk menerima cabaran dan menghargai peluang dan membuat keuntungan maksimum dengan menggunakan teknologi yang betul.

perisian CRM memanfaatkan sambungan antara pembeli dan broker dan membantu untuk menghasilkan laporan setiap hari. Oleh itu, it shortens and streamlines the work process so that you can achieve fast project completion. Organized and segmented information on CRM dashboard which will help you to systematize your workflow, supaya anda boleh mengekalkan peraturan, lagi mengekalkan pendapatan anda.

kemasan kata-kata

Di samping itu dengan tiga di atas, hartanah sistem CRM memperkemaskan pertanyaan pelanggan mengesan dari awal hingga penutupan, membangunkan corong jualan dan seterusnya menyediakan paparan masa sebenar ia. Dengan semua ciri-ciri dan aplikasinya, perisian CRM anda menawarkan anda pembukaan yang sesuai untuk masuk ke dalam segmen pelanggan yang disasarkan dan merebut peluang yang sesuai untuk meningkatkan keuntungan anda.

Dengan perubahan, sektor hartanah hari ini telah menjadi matang sepenuhnya untuk menerima pakai proses automasi perniagaan.

Percuma CRM Trail Banner

JAWATAN TERKINI

Avatar for Kapture CRM
Pengarang:
Kapture CRM
mengenai:
Ini adalah admin.
Lebih banyak artikel oleh: Kapture CRM

Tinggalkan pesanan

alamat e-mel anda tidak akan diterbitkan. Ruangan yang diperlukan ditanda *

*

Berasa bebas untuk bertanya
Kami tidak menggigit
Berita terkini Tentang CRM

JOM berbual

  • Menjalankan perniagaan anda dari tapak tangan anda
  • Mempunyai kawalan tepat atas aktiviti-aktiviti jualan anda
  • Menyediakan sokongan berterusan selepas setiap jualan produk