How To Cross – Jual Dan Up – Menjual Menggunakan Alat CRM Software?

rumah > produk > Jualan > How To Cross – Jual Dan Up – Menjual Menggunakan Alat CRM Software?

Menyeberang - menjual dan Up - menjual menggunakan alat perisian CRM

Apabila pembelian pelanggan, atau menunjukkan minat untuk membeli produk daripada anda, anda boleh mendapat peluang untuk menawarkan mereka dengan sama ada produk lain yang melengkapi pembelian mereka (jualan silang; beg komputer riba untuk pembelian komputer riba) atau versi yang lebih mahal daripada produk yang sama, yang mungkin mempunyai ciri-ciri dan perkhidmatan yang lebih tersedia (up-jualan; komputer riba dengan kapasiti penyimpanan yang lebih besar).

Walau bagaimanapun, jualan silang dan up-jualan adalah lebih mudah berkata daripada dilakukan.

Cabaran besar untuk berkesan jualan silang dan up-jualan adalah bahawa jika ia tidak diletakkan dan ditetapkan masa dengan baik, ia boleh dilihat sebagai spamming untuk jualan dan dapat melepaskan pelanggan, dan akhirnya membawa mereka untuk memutuskan hubungan dengan organisasi untuk kebaikan.

Atas sebab ini, ia adalah penting untuk merancang dan menyusun strategi terlebih dahulu, supaya keperluan pelanggan dipenuhi apabila mereka mahu, dan tidak apabila organisasi perlu. Kelebihan menggunakan apa-apa teknik yang mensasarkan berganda - ia menyediakan nilai kepada pelanggan dan memenuhi keperluan mereka, bersama-sama dengan meningkatkan jualan untuk organisasi dan mewujudkan pelanggan setia yang benar-benar mempercayai mereka.

Itu yang berkata, bagaimana organisasi kemudian mengesan apa keperluan pelanggan dan apabila mereka memerlukannya? Ini adalah di mana CRM Tool perisian comes in handy.

Menyedari konteks:

Untuk mendapatkan gambaran motivasi dan keperluan pelanggan, syarikat boleh mengesan dan merekodkan bagaimana pelanggan yang berinteraksi dengan mereka. Adakah mereka melawat laman web secara terus? Adakah mereka bertindak balas kepada e-mel iklan? Apa halaman yang mereka menghabiskan masa yang paling atas? Apa barangan lakukan mereka membeli? Semua bit maklumat, tidak kira betapa kecil, dirakamkan pada yang sama pangkalan data CRM dan membantu syarikat itu untuk memahami keperluan pelanggan dan memperibadikan cadangan berdasarkan butir-butir peribadi mereka, membolehkan lebih berkesan jualan silang dan / atau up-jualan.

Mewujudkan hubungan yang:

Sebaik sahaja analisis pelanggan selesai, syarikat itu kini boleh bersedia untuk menyediakan produk berkaitan berdasarkan data yang. Sebagai contoh, jika pelanggan telah menunjukkan minat dalam pembaikan rumah dan telah membeli tukul bola peen, syarikat boleh menghantar dijadualkan e-mel atau memanggil mereka dan mencadangkan membeli alat kuasa atau tukul yang lebih mantap untuk fungsi yang lebih baik.

Ini menjadikan pelanggan percaya bahawa syarikat itu merancang untuk mereka dan tidak hanya terjebak pada menolak jualan. Jika dilakukan dengan betul, ia meningkatkan kesetiaan dan kepuasan pelanggan jauh dan membuka jalan bagi perniagaan yang berulang atau rujukan.

Menyasarkan khalayak yang lebih besar:

Selain memberi tumpuan kepada pelanggan individu, syarikat juga boleh menjalankan kempen pemasaran untuk segmen pelanggan tertentu selari. Segmen-segmen ini boleh dibina atas dasar jenis produk, kuasa beli, lokasi pelanggan, dan lain-lain. Sebagai contoh, mencadangkan baju sejuk kepada orang-orang di iklim lebih panas, atau produk mewah penjagaan diri kepada pelanggan yang mementingkan bajet biasanya akan menjadi sia-sia kerana mereka tidak berkaitan dengan yang asas pelanggan.

Menganalisis data yang diperolehi di dalam pangkalan data CRM membolehkan untuk membahagikan lebih cepat dan berkesan, yang memainkan peranan penting untuk kejayaan kempen sejak mensasarkan produk yang betul kepada orang ramai yang salah akan mengurangkan kepuasan pelanggan dan seterusnya, pengekalan pelanggan.

Percuma CRM Trail Banner

JAWATAN TERKINI

Avatar for Kapture CRM
Pengarang:
Kapture CRM
mengenai:
Ini adalah admin.
Lebih banyak artikel oleh: Kapture CRM

Tinggalkan pesanan

alamat e-mel anda tidak akan diterbitkan. Ruangan yang diperlukan ditanda *

*

Berasa bebas untuk bertanya
Kami tidak menggigit
Berita terkini Tentang CRM

JOM berbual

  • Menjalankan perniagaan anda dari tapak tangan anda
  • Mempunyai kawalan tepat atas aktiviti-aktiviti jualan anda
  • Menyediakan sokongan berterusan selepas setiap jualan produk