Bagaimana visualisasi data menjadi tonggak penting untuk membuat keputusan

rumah > produktiviti > Bagaimana visualisasi data menjadi tonggak penting untuk membuat keputusan

How is data visualization an important support pillar for decision

Otak manusia adalah sangat serba boleh. Walau bagaimanapun, ia tidak boleh memproses jumlah yang terlalu tinggi daripada maklumat dalam masa yang singkat dengan cekap. This is the reason why conveying information in bite-sized pieces through the use of pictures and charts can be helpful.

Dari perspektif perniagaan, mengeluarkan yang terbaik daripada anda yang tersedia, maklumat pelanggan sejarah diperlukan untuk membuat keputusan yang lebih baik tentang perniagaan anda dan ini hanya boleh dilakukan melalui penggunaan berkesan analisis. Untuk mengambil langkah awal, syarikat hendaklah memastikan bahawa pegawai atasan boleh membuat keputusan yang baik dari data yang baik; mereka harus memastikan bahawa integriti data mereka tidak terjejas oleh pertindihan, percanggahan atau ketidaktepatan.

analisis data dan visualisasi tidak terhad dalam skop oleh mana-mana bidang perniagaan dan boleh digunakan untuk mengenal pasti bidang masalah, mengetahui punca bagi setiap masalah, mencadangkan cara-cara di mana masalah boleh dibetulkan dan meramalkan perubahan dalam jualan dengan ubah suaian yang digunakan.

Dengan adanya alat pengurusan data canggih yang ada hari ini, seperti perkhidmatan yang disediakan oleh risikan perniagaan (dengan) dan pengurusan perhubungan pelanggan (CRM), syarikat dan perniagaan boleh mengekalkan pangkalan data pelanggan berpusat yang mengandungi semua parameter yang berguna dan relevan.

Carta dan Graf, lebih Meja dan Hamparan

Pengurusan kanan setiap syarikat mempunyai pelbagai tanggungjawab yang mereka perlu menumpukan usaha mereka kepada. Ini bermaksud bahawa mereka mempunyai masa yang sangat kurang untuk membaca besar, spreadsheet kompleks untuk mendapatkan maklumat yang mereka cari. Sebagai alternatif yang berkesan, pengurus memilih untuk terpeluwap dan merumuskan semua maklumat itu ke dalam carta visual mudah dan graf, yang menjadi berguna dalam menggambarkan banyak data dengan cara yang paling efisien.

Dengan menggunakan CRM perkhidmatan perisian, pengurus boleh menggunakan alat automasi yang diberkas untuk hanya menentukan parameter yang mana mereka memerlukan data yang akan bijak disusun. Ini ketara mengurangkan jumlah masa yang dibazirkan ke atas tugas-tugas yang berulang-ulang seperti data menyusun dan kemasukan.

Dengan menyegerakkan representasi visual anda dengan pangkalan data CRM anda, any and all real-time changes are easily reflected on the visuals by simply incorporating it in the database, membolehkan pengurusan data yang lancar. Lebih kerap daripada tidak, apabila jenis yang sesuai perwakilan digunakan, anda boleh mendapat berharga, wawasan diambil tindakan yang sepatutnya dikebumikan, were you stuck perusing a table or spreadsheet.

Menganalisis sekarang untuk Meningkatkan Esok

Tiap-tiap syarikat bekerja secara berbeza, secara semula jadi metrik mereka untuk berjaya juga akan menjadi sangat berbeza. Untuk pengukuran yang berkesan untuk prestasi perniagaan, syarikat itu boleh membuat penggunaan CRM perkhidmatan perisian untuk mengesan petunjuk prestasi utama berkesan (KPI), yang mana, seperti nama berkata, petunjuk bagaimana syarikat itu melakukan di pasaran.

Banyak syarikat mempunyai pelbagai KPI yang mana mereka boleh menentukan kejayaan mereka di pasaran. Memaparkan KPI dalam medium visual membantu dalam memahami kawasan di mana syarikat itu mengetuai, mana setanding dengan pesaingnya, dan di mana ia adalah ketinggalan. Sebagaimana yang biasa dengan kebanyakan perwakilan visual, this allows the company to easily study and look for hidden patterns in the data as well as make the most of the gained insight by charting emerging trends and working on those opportunities.

Percuma CRM Trail Banner

JAWATAN TERKINI

Avatar for Kapture CRM
Pengarang:
Kapture CRM
mengenai:
Ini adalah admin.
Lebih banyak artikel oleh: Kapture CRM

Tinggalkan pesanan

alamat e-mel anda tidak akan diterbitkan. Ruangan yang diperlukan ditanda *

*

Berasa bebas untuk bertanya
Kami tidak menggigit
Berita terkini Tentang CRM

JOM berbual

  • Menjalankan perniagaan anda dari tapak tangan anda
  • Mempunyai kawalan tepat atas aktiviti-aktiviti jualan anda
  • Menyediakan sokongan berterusan selepas setiap jualan produk