DISTRIBUTION AUTOMATION Kapture CRM

DISTRIBUTION AUTOMATION Kapture CRM

Dengan teknologi moden membentuk masa depan perniagaan, CRM Systems telah menjadi satu amalan biasa bagi setiap perniagaan dan industri. syarikat pengedaran tidak terkecuali lagi! Dengan bantuan sistem CRM, saluran pengedaran yang memberi manfaat secara besar-besaran dengan asas pelanggan, sebagai contoh, yang boleh menukar dalam pangkalan data automatik mengemaskini berasaskan awan, semalaman!

Dengan bantuan daripada automasi pengedaran, syarikat kini boleh mengedarkan barangan / produk mereka kepada pelbagai peniaga, peruncit, pemborong dan juga kepada pengguna langsung dan memulakan satu aliran baru perdagangan pengguna akhir.

Beberapa faedah bahagian yang baik penyelesaian CRM akan menawarkan dari segi automasi pengedaran adalah seperti berikut:

1. pandangan yang lebih baik dan terperinci

Pengedaran produk kepada pemborong, peruncit mahupun kepada pengguna akhir berbeza daripada satu sama lain sebagai set permintaan daripada setiap kumpulan adalah berbeza. Automasi ciri pengagihan, apabila clubbed dengan CRM, membolehkan anda untuk mempunyai wawasan terperinci mengenai keperluan, membeli tabiat dan keperluan semua pelanggan individu anda secara berasingan.

2. Mengurangkan masa dan usaha input

syarikat pengedaran masih cenderung untuk bergantung kepada proses manual memenuhi keperluan pelanggan dan sistem kertas kerja untuk syarikat mereka. Dengan bantuan automasi pengedaran disegerakkan ke sistem CRM, jualan anda dan pasukan pengedaran boleh bekerja lebih cepat dan lebih baik kerana mereka akan dibiarkan dengan lebih banyak masa di tangan mereka daripada sebelumnya.

3. Khidmat Pelanggan

Semua maklumat yang, mana perniagaan anda mungkin perlu mengenai pelanggan atau pelanggan yang berpotensi, kini boleh diuruskan lebih baik dalam hanya satu sistem. Titik plus automasi pengedaran adalah bahawa jualan anda dan pasukan pengedaran boleh mendapat manfaat secara besar-besaran dari auto-kemas kini dan sentiasa menaik taraf CRM, yang akan memberi anda pelanggan gembira akhirnya.

4. Meningkatkan komunikasi antara jabatan-jabatan

Selalunya, yang lebih besar perniagaan adalah, cabaran yang lebih besar berada di mengharmonikan komunikasi antara jabatan dan pelbagai pasukan perniagaan. Pengedar sering bukan sebahagian daripada rantaian komunikasi ini dan boleh berakhir mengganggu banyak proses CRM selaras. Dengan bantuan automasi pengedaran, anda boleh memastikan bahawa setiap jabatan berfungsi bersama-sama dan sebagai unit produktif tunggal.

5. Memberi manfaat kepada pasukan jualan

CRM adalah berguna secara besar-besaran kepada pasukan jualan kerana ia membantu mereka dalam menguruskan corong jualan mereka, pelanggan atau bakal pelanggan dan juga dalam mengikuti peluang dan petunjuk. Dengan bantuan automasi pengedaran, wap ale kini boleh mempunyai gambaran penuh setiap transaksi dan beroperasi lebih baik.

Nilai yang automasi pengedaran telah berkembang setiap tahun yang berlalu dan 2016 mungkin melihat kepentingannya untuk perniagaan, dalam hampir semua industri perindukan. Sistem automasi pengedaran kini berkembang kepentingan dengan pasukan jualan setiap syarikat dan membuktikan untuk menjadi luar biasa. CRM sebagai satu sistem sentiasa diadakan jumlah yang sangat mengagumkan daya tarikan untuk pelbagai pengedarnya tetapi tahun 2016 pasti akan melihat penglibatan yang lebih tinggi daripada jualan dan pemasaran jabatan dan juga.

Percuma CRM Trail Banner