Bagaimana boleh CRM yang disesuaikan untuk memenuhi keperluan pasukan jualan anda?

rumah > produk > Jualan > Bagaimana boleh CRM yang disesuaikan untuk memenuhi keperluan pasukan jualan anda?

CRM Perfect Untuk Tingkatkan Jualan Anda
Apabila anda keluar memilih alat CRM untuk perniagaan anda, ada satu perkara yang anda tidak perlu pernah bimbang tentang dan itulah pilihan. Tidak ada kekurangan, jua, of options from which to pick and choose whatever best suits your needs. Walaupun dengan begitu banyak pilihan membanjiri pasaran, bagaimanapun, ia masih satu keputusan yang sukar apabila ia datang untuk memilih yang betul.

Kebanyakan penyelesaian CRM moden mampu yang disesuaikan dan peribadi, allowing your sales teams to have the features that are most useful to them in the front and center of the system.

Berikut adalah beberapa kaedah dan teknik yang pasukan jualan anda boleh menggunakan untuk menyesuaikan CRM perkhidmatan perisian untuk memenuhi keperluan yang lebih khusus mereka.

disesuaikan Aliran Kerja

Setiap ahli individu pasukan jualan anda mempunyai cara mereka sendiri untuk mendahului menerusi corong proses jualan. Penyesuaian aliran kerja membolehkan ahli pasukan individu melalui aliran kerja khusus mereka sendiri daripada harus mengamalkan aliran kerja orang lain. Ini boleh dengan mudah dicapai dengan menyediakan mereka dengan templat aliran kerja yang mereka boleh menyesuaikan diri dengan keutamaan peribadi mereka sendiri, seperti menambah atau mengeluarkan langkah-langkah, memperhalusi ciri yang sedia ada, mengemaskini dan memberikan pesanan dan tempahan lain-lain.

Proses automatik

Automasi proses perniagaan anda akan membawa kepada pasukan jualan anda tidak perlu campur tangan secara manual. Ini membebaskan banyak tanggungjawab biasa dari pinggan mereka, membolehkan mereka memberi tumpuan kepada menggunakan masa ini dibebaskan-up untuk mendekati petunjuk yang berpotensi dan membantu pelanggan sedia ada. Proses automatik dan boleh sampai diikat ke dalam aliran kerja peribadi daripada ejen jualan, memastikan bahawa tugas-tugas membosankan dan berulangan juga mudah dikendalikan oleh perisian CRM. Jika proses perniagaan baru sedang ditambah ke dalam syarikat itu, menguruskan beban kerja menjadi lebih mudah untuk pasukan jualan anda melalui CRM.

Maklumat berkaitan

Maklumat berguna hanya apabila ia berkaitan dengan apa yang pengurus jualan anda sedang mencari untuk. penyelesaian jualan CRM yang buruk dioptimumkan akhir data menyampaikan bahawa adalah tidak relevan untuk seluruh pasukan. Sarat maklumat bukan sahaja akan menjadikan ia sukar untuk pasukan anda untuk mencari data yang berkaitan tetapi juga menjejaskan produktiviti mereka.

mengamalkan sistem CRM yang mampu untuk menyampaikan maklumat tertentu mengikut apa yang eksekutif jualan anda perlukan adalah sangat berfaedah untuk imej perniagaan dalam jangka masa panjang. Ini membolehkan pengurus jualan anda untuk mempunyai pandangan atas ke bawah prestasi jualan dengan itu memudahkan setiap ahli untuk memberi tumpuan kepada prospek yang diberikan mereka.

Antaramuka pengguna

Satu-satunya cara untuk menggunakan penyelesaian CRM produktif adalah dengan menyesuaikan UI yang sesuai dengan tujuan jualan anda sendiri. Mempunyai CRM unintuitive di pelupusan anda akan membawa kepada kesukaran yang tidak perlu apabila cuba untuk berurusan dengan apa-apa penyelesaian produktif. Sama sekali tidak ada titik membawa satu sistem yang memerlukan usaha yang berlebihan untuk sampai ke fungsi yang diperlukan atau sistem yang sentiasa mendapat di jalan daripada pekerja.

Walaupun beberapa pilihan penyesuaian boleh mencari sebagai cetek, seperti keupayaan untuk menukar warna antara muka, Pilihan lain akan memberi kuasa kepada anda untuk hampir menukar hampir setiap aspek antara muka.

Idea penyelesaian perisian CRM perlu kira-kira membolehkan pasukan jualan anda untuk memenuhi mereka pengurusan petunjuk dan keperluan penukaran pelanggan. Customization and personalization empowers you to allow your sales team to have a CRM experience that can exponentially improve productivity.

Percuma CRM Trail Banner

JAWATAN TERKINI

Avatar for Kapture CRM
Pengarang:
Kapture CRM
mengenai:
Ini adalah admin.
Lebih banyak artikel oleh: Kapture CRM

Tinggalkan pesanan

alamat e-mel anda tidak akan diterbitkan. Ruangan yang diperlukan ditanda *

*

Berasa bebas untuk bertanya
Kami tidak menggigit
Berita terkini Tentang CRM

JOM berbual

  • Menjalankan perniagaan anda dari tapak tangan anda
  • Mempunyai kawalan tepat atas aktiviti-aktiviti jualan anda
  • Menyediakan sokongan berterusan selepas setiap jualan produk