Bagaimana A CRM Sistem Pengagihan Berdasarkan memerangi New FMCG Cabaran

rumah > industri > FMCG > Bagaimana A CRM Sistem Pengagihan Berdasarkan memerangi New FMCG Cabaran

pengedaran FMCG

Sebuah organisasi FMCG memerlukan titik bekalan berterusan saham untuk semua mata runcit. Ini bermakna bahawa produk anda perlu memujuk untuk kedua-dua mata pelanggan anda dan citarasa. Ini bermakna bahawa anda sedang cuba untuk menyediakan produk yang paling gastronomically memujuk dengan harga yang terbaik dan tarikh pembuatan terkini. Semua ini adalah sukar untuk dicapai melalui bekalan perkilangan proses tradisional.

Dalam usaha untuk memenuhi cabaran-cabaran ini, anda perlu mempunyai berdasarkan CRM-Hierarki Pengagihan yang memahami dan menyelesaikan matlamat pengagihan moden.

Had Sistem Pengagihan Traditional

A tradisional proses pengagihan FMCG melibatkan melawat lokasi pengedar dan mengumpul pesanan. Dalam beberapa kes, anda boleh ditetapkan jualan orang melawat tempat-tempat peruncit dan mengumpul pesanan terus dari pelanggan. Kedua-dua sistem ini terbukti bernilai melalui tahun. Tetapi mereka juga proses konvensional tegar yang memerlukan produk anda supremely menyesuaikan diri dengan persekitaran yang berkenaan, menjadikan mereka boleh ditukar ganti untuk keperluan mengambil berat. jika tidak, salah satu keperluan untuk mengumpul muhibah pelanggan mengenai kualiti dan bahan.

Dalam pengalaman yang lalu, tiga faktor terbesar yang memutuskan jual beli adalah kualiti produk, tarikh pembuatan dan harga. Melainkan jika anda adalah salah satu pengeluar terbesar atau rantai pengedaran berdedikasi, Proses tradisional pengedaran gagal memenuhi matlamat sasaran.

Apa Permintaan Retailers? (Dan apa yang anda perlukan untuk Memberi)

Jika peruncit mahu membina sebuah konsisten pengguna-asas, seseorang itu perlu berhati-hati dan konsisten dengan pilihan produk anda. Sebaik sahaja pengguna yang kecewa untuk produk tertentu, kita tidak boleh mengembalikan atau membeli produk-produk. Ini bermakna bahawa peruncit yang secara kolektif lebih sedar tentang kualiti produk dan kepelbagaian mereka. sering, pilihan produk yang dibuat berasaskan kepada konsisten daripada kepelbagaian.

di sini, ini bermakna bahawa untuk menjadi seorang pemain yang berjaya dalam industri FMCG, anda perlu konsisten dan berbeza menguruskan peruncit. Hierarki pengedaran berdasarkan CRM-membolehkan anda untuk bertemu dan mengatasi batasan-batasan ini berkenaan dengan kepentingan penonton tertentu.

Manfaat daripada Pengagihan Hierarki berdasarkan CRM-

Di bawah tekanan daripada isu-isu ini, hierarki pengedaran berdasarkan CRM-bekerja sebagai obat praktikal untuk menyelesaikan masalah-masalah ini. Here are the chief implications of adapting CRM-based Distribution hierarchy. Dalam keadaan ini, hierarki taburan normal dapat menyelesaikan banyak batasan pasaran.

Pemantauan Retailer Level Stock

Seperti sebelum menunjukkan, peruncit moden jarang mempunyai kesabaran untuk menunggu stok diisi semula oleh pengedar berkenaan atau FMCG stokis. di sini, peruncit hanya boleh membuat keputusan untuk memberi perintah itu terlebih dahulu berkenaan pembekal atau pengedar. Dalam keadaan, banyak FMCG telah kehilangan perintah mereka kepada pesaing walaupun selepas peruncit berkenaan sebelum ini dijual keluar produk mereka.

Seseorang jualan melawat boleh dengan mudah gambaran keseluruhan saham-tahap yang sedia ada dengan setiap peruncit. Berpangkalan di halaman, FMCG CRM boleh mengira pusingan-kira-kira tarikh saham aliran keluar untuk setiap peruncit. Ini membolehkan wakil jualan berkenaan untuk melawat kedai-kedai berkenaan pada masa yang tepat untuk mendapatkan pesanan baru, manakala baki

Buat Pengedar dan Susunan Supplier Senarai Semak

Satu senarai semak adalah satu set arahan yang menapis pemprosesan dan manual kesilapan dari proses biasa. Kapture CRM membantu anda mengelakkan kesilapan yang boleh melanda proses kitaran anda. (Baca pesanan salah, Tarikh salah pesanan, harga saham dan lain-lain ...) Mana-mana kesilapan-kesilapan ini boleh menjejaskan banyak jualan yang berjaya, mengakibatkan pulangan Barang.

dengan CRM, anda boleh menetapkan proses pesanan konsisten yang berikut yang jelas-set protokol untuk membuat pesanan baru. Ini melibatkan pemeriksaan ralat dan proses kelulusan yang memotong-off sebarang kekeliruan di negeri tunas yang.

Membuat dan Menyuburkan Rangkaian Peruncit

Sebuah pengeluar FMCG moden boleh meningkatkan jualan melalui dua cara - bajet pengiklanan yang besar set-selain atau membina dan menyuburkan rangkaian peruncit. Walaupun yang Perbelanjaan besar dipercepatkan pasti boleh menang bola mata, rangkaian peruncit membawa konsisten dan jangka panjang prospek yang anda boleh percaya.

Kapture CRM membolehkan anda secara sistematik membina rangkaian peruncit yang aktif mempamerkan dan menjual produk anda. Anda boleh mengira jumlah pembelian sebelumnya dan jumlah jualan yang besar anugerah dengan diskaun khas yang lata lagi jualan produk anda.

Percuma CRM Trail Banner

JAWATAN TERKINI

Avatar for Kapture CRM
Pengarang:
Kapture CRM
mengenai:
Ini adalah admin.
Lebih banyak artikel oleh: Kapture CRM

Tinggalkan pesanan

alamat e-mel anda tidak akan diterbitkan. Ruangan yang diperlukan ditanda *

*

Berasa bebas untuk bertanya
Kami tidak menggigit
Berita terkini Tentang CRM

JOM berbual

  • Menjalankan perniagaan anda dari tapak tangan anda
  • Mempunyai kawalan tepat atas aktiviti-aktiviti jualan anda
  • Menyediakan sokongan berterusan selepas setiap jualan produk