Empat Strategi Segmentasi Pelanggan Smart Untuk Menentukan Penonton sasaran anda

rumah > Khidmat Pelanggan > Pengurusan Data Pelanggan > Empat Strategi Segmentasi Pelanggan Smart Untuk Menentukan Penonton sasaran anda

Target Audience Segmentation

Anda telah datang dengan idea perniagaan yang hebat - anda hampir bersedia untuk melancarkan keluar. Tetapi sebelum anda pergi lebih jauh, anda perlu menentukan penonton sasaran anda. Anda juga perlu memutuskan siapa yang akan menjadi sekeping pusat bergerak pemasaran yang berbeza anda dan aktiviti?

Hanya meletakkan, jika anda menjual peti pensil, pasaran sasaran anda harus pelajar sekolah. Jika mesej pemasaran anda dan kedai runcit tidak mengikuti logik ini, ia akan menjadi sukar untuk bergerak inventori anda. Apabila anda berfikir mengenainya, ini adalah satu logik jelas.

Sebaliknya, jika anda menyasarkan pasaran massa tanpa keutamaan di kalangan penonton, ia tidak akan sebahagian besarnya merayu kepada sesiapa. Anda juga akan gagal untuk merayu kepada keperluan dan harapan yang berbeza pelanggan. Ini akan menghalang anda dari berjaya merancang dan melaksanakan strategi komunikasi pemasaran yang berkesan.

Apabila syarikat-syarikat tidak melabur dalam mengenal pasti pasaran sasaran mereka, mereka akhirnya-up gagal untuk merayu kepada penonton yang betul. Ini di-seterusnya membawa kepada sebahagian besarnya mengecewakan hasil jualan.

Apa yang Membuat Penonton sasaran?

jadi, apa yang idea di sebalik penonton sasaran? Adakah khalayak sasaran yang benar-benar wujud atau ia hanya satu konsep abstrak yang dibuat-buat?

Ini adalah satu persoalan yang penting yang memerlukan demonstrasi kerana.

Sambil memperkenalkan produk atau perkhidmatan di pasaran, tugas pertama anda adalah untuk mengenal pasti segmen pasaran yang paling menguntungkan anda. Ini biasanya akan menjadi segmen kecil dalam khalayak yang lebih besar. Segmen utama adalah mungkin untuk membeli produk anda dan mengekalkan hubungan perniagaan jangka panjang yang berjaya.

Dalam ruang ini, pasaran sasaran anda boleh dasarnya digambarkan oleh imej yang diberikan di bawah.

 Customer segmentation strategies

Memandangkan pasaran keseluruhan, ruang pasaran ada anda adalah subseksyen kecil. Dalam seksyen ini tersedia Pemasaran, anda pasaran sasaran adalah segmen yang lebih kecil.

Ia wujud sebagai segmen yang lebih kecil daripada jumlah pasaran yang tersedia.

Manfaat praktikal Menemui Penonton sasaran anda

Dengan menemui segmentasi khalayak sasaran, anda boleh mula memberi arahan yang lebih baik untuk operasi pemasaran keseluruhan anda. Anda juga boleh memanfaatkan faktor berjaya di belakang setiap operasi perniagaan.

Ia akan memberi anda arahan khusus dalam aspek-aspek berikut-

  • Kraf urutan tertentu
  • Menumpukan kepada potensi
  • Mendekati pelanggan yang betul

Jika anda menjual produk yang wanita, maka anda perlu untuk menghadkan pasaran anda kepada pembeli perempuan. Memperluaskan pasaran anda untuk memasukkan pembeli lelaki akan dikenakan bayaran dolar pemasaran berharga dan masa. Selain daripada, ini boleh membawa anda jauh dari penonton sasaran anda.

jadi, ia mempunyai peranan langsung dalam menentukan kejayaan perniagaan anda.

Dalam artikel ini kita akan memberitahu anda tentang penemuan dan memanfaatkan pasaran sasaran anda. Kita akan lebih banyak menggunakan segmentasi yang betul dan CRM segmentasi pelanggan untuk membantu menentukan pasaran sasaran anda.

1) Mengenal pasti dan Urus Peluang Pemasaran Anda

Satu titik permulaan yang baik untuk mengenal pasti pasaran sasaran anda adalah untuk memahami apa tujuan menyelesaikan produk / perkhidmatan anda. Yang set orang akan mendapat manfaat daripada produk atau perkhidmatan anda?

Sebagai contoh - jika anda menjual makanan bayi tertentu dengan kalsium ditambah dan besi, ia memberi manfaat kepada ibu bapa baru, yang mahu bayi mereka untuk makan lebih banyak kalsium dan besi untuk kesihatan mereka. Produk anda adalah untuk berkhidmat bahawa segmen pasaran sahaja. Jadi, anda perlu untuk mewujudkan kandungan dan membina strategi pemasaran yang sesuai dengan segmen pasaran tertentu.

A lengkap sistem pengurusan pemasaran akan membantu anda menentukan CPA (kos setiap pemerolehan) dan ROI pasaran sasaran anda.

Ini akan membantu anda memilih penonton segmen dan pelanggan pilihan yang tepat berdasarkan minat penonton.

Sebagai contoh, mari kita hal makanan bayi. Seperti yang anda cuba untuk mencapai wanita yang ibu-ibu, anda mungkin mahu memilih saluran media sosial yang digunakan oleh wanita seperti Instagram, Snapchat dan lain-lain. Ini akan menjadi pilihan yang lebih baik daripada saluran sosial lain seperti LinkedIn mahupun AdWords dan saluran pemasaran yang lebih tua.
Ini membawa anda lebih dekat dengan pasaran sasaran anda.

2) Menyemak dan Menggabungkan Sedia Ada Asas Pelanggan Anda

Yang pengguna semasa anda dan mengapa mereka membeli daripada anda? Adakah terdapat kepentingan ciri atau bersama? Adakah terdapat sesuatu yang boleh anda lakukan untuk meningkatkan pengalaman mereka?

Segmentasi pelanggan membolehkan anda menentukan dan memberi keutamaan antara keperluan pelanggan yang berbeza. Anda juga boleh menganalisis dengan tepat dan menapis pangkalan data pelanggan anda.

Anda mungkin mempunyai timbunan data pelanggan yang termasuk butiran pembelian, sejarah belian, butiran kenalan, butir-butir peribadi dan banyak perkara lain yang perlu. Selain daripada keperluan ini, terdapat beberapa butiran berlainan warna yang tidak perlu juga.

CRM segmentasi boleh mengambil data yang signifikan daripada perkhidmatan pelanggan melalui pemasaran dan jualan; kemudian menyerahkannya sepanjang jalan kepada pembangunan dan eksekutif utama.

yang perisian CRM akan membantu mengasingkan dan mengesan pangkalan data pelanggan yang tepat anda. Its papan pemuka jualan strategik akan menunjukkan kepada anda setiap aspek penting dalam perniagaan anda adalah untuk menyatakan laporan bersepadu kepada pelanggan semasa anda.

customer segmentation techniques

3) Buat Geografi dan Kumpulan umur Segmentasi

Anda boleh pasaran segmen berdasarkan apa-apa bilangan parameter. Ini boleh termasuk kumpulan umur atau generasi pembeli, demografi, atau lokasi geografi.

Di dalam ini, segmen pelanggan sasaran pasaran perlu menjadi satu perkara yang cukup besar untuk memenuhi keperluan kewangan syarikat.

Sebagai contoh - jika anda mahu untuk melancarkan perisian pendidikan untuk membantu orang ramai untuk meningkatkan penaakulan matematik mereka, maka anda perlu mengasingkan pasaran sasaran anda berdasarkan kumpulan umur.

Menurut Laporan Persatuan Pemasaran Langsung, e-mel dibahagikan dan disasarkan menjana 58% daripada semua hasil.

4) Memikirkan jualan anda Leads dari semua Leads

Seperti yang kita telah dibincangkan, perlu memilih segmen pelanggan yang betul akan meningkatkan ROI anda.

Malah organisasi perniagaan yang berjaya berjuang untuk mencari membawa kepada jualan penukaran nisbah lebih daripada 5%. Ini memerlukan anda untuk mengenal pasti prospek yang paling oportunis anda aka jualan membawa. Ini adalah prospek dengan keperluan sebenar untuk produk anda dan bajet yang diperlukan untuk membuat pembelian.

Di fasa ini, niche anda harus mula mengambil bentuk sebagai pangkalan data semasa anda. Anda boleh mendapatkan maklumat prospek yang perlu dan membuat penapis mengikut pengelasan ini.

Dengan bantuan mereka analisis anda boleh memikirkan siapa yang akan menjadi pelanggan masa depan anda. Anda boleh membuat ramalan jualan yang sempurna dan keluk strategi jualan anda mengikut ramalan.

CRM membantu anda untuk membentuk model ramalan yang menentukan pelanggan lumayan berdasarkan Pelanggan Nilai Sepanjang Hayat (CLV). Ini memberikan kesan yang penting yang mengira nilai bersih hubungan yang bakal dengan pelanggan anda.

Customer Lifetime Value

menggunakan alat CRM, anda boleh membuat ia tertentu, mana bahagian pasaran anda mempunyai CLV maksimum. Selain daripada, anda juga boleh mengetahui pelanggan dengan CLV yang rendah dan menggunakan data CRM untuk mencari cara-cara untuk membangunkan nilai hidup mereka.

Analisis ini akan membantu anda menjana kempen media sosial yang benar-benar produktif. Anda boleh memuat naik statistik besar pelanggan berpuas hati atau testimoni mereka untuk meluaskan pasaran sasaran anda dan menarik lebih ramai pelanggan

kesimpulan

Kapture CRM menyediakan anda dengan pandangan yang berharga ke dalam tingkah laku pelanggan dengan komunikasi pengesanan, mengumpul data jualan dan menilai trend di kalangan segmen pasaran tertentu. analisis yang tepat dan akses yang mudah dari data membantu untuk menjana ramalan kehidupan sebenar dan mengenal pasti pasaran yang tepat untuk produk atau perkhidmatan.

Bagi syarikat-syarikat permulaan, perkembangan ini boleh mengambil masa untuk pemeriksaan dan Tweaker tetapi ia memberikan pandangan berharga ke dalam keperluan dan motivasi bakal pelanggan.

Hubungi Kapture CRM untuk mengetahui strategi perniagaan yang betul dengan merawat pasaran anda.

Percuma CRM Trail Banner

JAWATAN TERKINI

Avatar for Kapture CRM
Pengarang:
Kapture CRM
mengenai:
Ini adalah admin.
Lebih banyak artikel oleh: Kapture CRM

Tinggalkan pesanan

alamat e-mel anda tidak akan diterbitkan. Ruangan yang diperlukan ditanda *

*

Berasa bebas untuk bertanya
Kami tidak menggigit
Berita terkini Tentang CRM

JOM berbual

  • Menjalankan perniagaan anda dari tapak tangan anda
  • Mempunyai kawalan tepat atas aktiviti-aktiviti jualan anda
  • Menyediakan sokongan berterusan selepas setiap jualan produk