Lima Pre-Sales Proses Yang Anda serta-merta boleh Automatikkan Dengan CRM

rumah > produk > Jualan > Lima Pre-Sales Proses Yang Anda serta-merta boleh Automatikkan Dengan CRM

Pra-Sales Process Automation

Tiada apa yang boleh menjadi terkurang tetapi amat penting sebagai pelbagai Pra-jualan proses pengurusan. biasanya, aktiviti-aktiviti pra-jualan adalah dianggap normal tetapi tidak sebahagian penentu hasil jualan. Akibatnya, mereka dikendalikan lebih kurang tekun dan adeptly daripada aktiviti jualan lain.

Tetapi organisasi penyelidikan seperti hbr.org, telah berkali-kali menegaskan mengenai kepentingan proses pra-jualan yang berkualiti pada menentukan hasil jualan akhir. Ia juga boleh secara mendadak meningkatkan penukaran relatif berkenaan dengan pertanyaan yang diterima.

Mengapa Aktiviti Pra-jualan adalah Stones Stepping Penting?

Salah satu cara segera untuk mencapai hasil jualan yang lebih baik adalah dengan memberi tumpuan kepada aktiviti-aktiviti jualan pra yang berbeza. Ia membantu anda memperolehi proses pasti diambil tindakan yang menghapuskan ketidakcekapan dan meningkatkan hasil.

Pada masa yang sama, anda tidak mampu untuk menguruskan setiap petunjuk yang diterima dengan perhatian inti kerana hanya 20% daripada jumlah yang diperoleh petunjuk dianggap prospek. Dalam kata lain, anda perlu mempunyai strategi yang jelas untuk menentukan dan mengkategorikan prospek yang diterima.

Mengendalikan semua aktiviti jualan anda melalui platform jualan CRM boleh membantu anda mencapai matlamat ini.

Ia juga membantu anda mempercepatkan kitaran jualan dan juga mencapai nombor yang lebih tinggi. Anda juga boleh menguruskan setiap prospek melalui rantaian proses yang ditakrifkan dengan baik.

Retrieval Lead dan Pemprosesan

Sebaik-baiknya, operasi pemasaran anda harus mempunyai ROI 3:1. Ini memerlukan anda untuk mengambil leverage maksimum daripada setiap petunjuk yang diterima. Anda juga boleh mengambil petunjuk lalu untuk memenuhi operasi semasa melalui proses semula plumbum.

Lead Retrieval adalah proses mendapatkan semula prospek yang sebelum ini mempunyai kepentingan yang hilang ke dalam prospek jualan pasti diambil tindakan.

prospek ini mungkin telah terlepas daripada perhatian atau berpindah ke kepada perniagaan selari. Ini memerlukan anda untuk menyegarkan dan berkomunikasi dengan semua prospek yang lebih tua. Anda juga mungkin dikehendaki untuk menguruskan lebih perbualan yang mendalam dengan prospek anda.

yang platform CRM membolehkan anda menguruskan semua petunjuk melalui satu awan berasaskan platform. Ini membolehkan anda untuk rentetan strategi pemasaran bersama-sama yang berbeza untuk mendekati dan menukar ini prospek meragukan.

Penapisan plumbum dan Segmentasi

Sebagai mengejutkan ia adalah, jumlah plumbum tidak dapat ditentukan lebih tinggi boleh mengurangkan output jualan anda. Dalam situasi ini, rantai penapisan mula memainkan peranan penting. Hal ini terutama berlaku untuk perniagaan portfolio pelaburan yang besar.

yang platform CRM Berasaskan Awan boleh menyelaraskan semua membawa masuk melalui satu papan pemuka. Ini membantu anda mengurus dan mengasingkan setiap membawa mengikut keutamaan. Proses ini juga boleh berkadaran meningkatkan kadar penukaran anda.

Menguruskan Maklumat Pelanggan

Ini merupakan satu lagi aktiviti pra-jualan yang ketara yang boleh menjadi lebih mudah oleh platform CRM. Kebanyakan profesional jualan yang berpengalaman diketahui menghafal bahagian besar data yang berkaitan dengan pelanggan yang boleh menjadi berguna.

Dengan platform CRM, semua maklumat ini boleh disimpan dan diambil melalui platform pihak ke-3. Dengan cara ini, anda boleh belajar untuk menjadi kedua-dua terperinci dan berkesan dalam menguruskan maklumat pelanggan anda.

berikutan pengurusan data berasaskan CRM juga memberikan anda maklumat lebih sebagai anda beralih gear dari pengurusan petunjuk dengan pro aktif rundingan jualan.

Merumuskan yang teratur yang panjang Sales Funnel

Seperti yang disebutkan tadi, anda akan dapat untuk mengendalikan bilangan yang lebih besar daripada petunjuk awal. Sebagai langkah seterusnya, anda perlu menapis dan meletakkan mereka bersama-sama pelbagai peringkat pemprosesan plumbum. Proses kedudukan prospek dikenali sebagai corong jualan.

Dengan strategi dan merangka corong jualan, anda boleh menguruskan setiap peringkat pra-perbualan untuk menambah-up sehingga penukaran akhir. Ia membantu anda menguruskan siri transaksi yang boleh menyebabkan penukaran akhir.

kesimpulan:-

Dengan keterlaluan relatif, proses pra-jualan boleh dianggap penyediaan latar belakang yang keluar prestasi jualan yang lebih tinggi. Ia menjangkau keluar dari kaunter penyambut tetamu membawa permulaan untuk akhir penukaran jualan.

Percuma CRM Trail Banner

JAWATAN TERKINI

Avatar for Kapture CRM
Pengarang:
Kapture CRM
mengenai:
Ini adalah admin.
Lebih banyak artikel oleh: Kapture CRM

Tinggalkan pesanan

alamat e-mel anda tidak akan diterbitkan. Ruangan yang diperlukan ditanda *

*

Berasa bebas untuk bertanya
Kami tidak menggigit
Berita terkini Tentang CRM

JOM berbual

  • Menjalankan perniagaan anda dari tapak tangan anda
  • Mempunyai kawalan tepat atas aktiviti-aktiviti jualan anda
  • Menyediakan sokongan berterusan selepas setiap jualan produk