Lima ciri-ciri kritikal yang CRM Marketing Automation

rumah > produk > Pemasaran > Lima ciri-ciri kritikal yang CRM Marketing Automation

CRM for marketing automation

Bagi kebanyakan perniagaan, automasi pemasaran CRM adalah amat diperlukan untuk berjaya dalam landskap digital moden.

Mari kita meneliti mengapa?

Keterbukaan dunia digital boleh bertindak sebagai serampang dua mata untuk kebanyakan perniagaan.

Di satu pihak, perniagaan boleh mencapai dan merayu kepada pelanggan yang lebih besar berbanding sebelum ini. Di satu pihak, perniagaan dibebani dengan keperluan untuk mengekalkan hubungan baik dengan kolam pelanggan yang lebih besar berbanding sebelum ini…

lebih-lebih lagi, setiap dan memerlukan setiap pelanggan perspektif 1:1 perhatian. Ini menuntut anda untuk mempunyai jualan yang lebih besar dan pasukan sokongan. Dalam realiti, kebanyakan perniagaan berjuang untuk mengesan atau memenuhi jangkaan pelanggan yang semakin meningkat.

Dalam situasi ini, CRM automasi pemasaran membantu anda mengoptimumkan cara anda menjalankan dan menyelaraskan operasi perniagaan anda. Mari kita meneliti bagaimana ciri-ciri automasi pemasaran yang berbeza boleh meningkatkan cara anda berinteraksi dan melibatkan diri dengan pelanggan anda.

Apa yang pentingnya perisian automasi pemasaran

Seperti yang ditunjukkan, hampir semua perniagaan menarik sejumlah besar pertanyaan berminat.

Antara pertanyaan ini, hanya peratusan kecil mungkin datang dari prospek yang berkualiti.

Dalam situasi ini, perniagaan perlu menapis melalui sebahagian besar daripada pertanyaan dan menemui prospek yang paling berkelayakan. Dengan menapis pertanyaan kasual, anda boleh lulus-over prospek paling layak untuk salesforce anda.

Jika anda sedang manual cuba untuk mendapatkan petunjuk, kemungkinan bahawa anda datang kedua kepada pesaing di zeroing mengenai prospek berharga. Dalam situasi ini, anda perlu memikirkan cara yang berkesan untuk mendapatkan prospek yang paling berharga anda dengan cara yang lebih mudah.

Masukkan perisian automasi pemasaran.

Satu perisian automasi pemasaran menyediakan syarikat dengan cara yang lebih berkesan untuk memperkemas dan menyusun pertanyaan mereka. Mari kita lihat bagaimana sistem automasi pemasaran akan membantu anda mengurus dan layak pertanyaan anda secara sistematik.

Dalam artikel ini, kita akan membincangkan ciri-ciri automasi CRM yang membolehkan anda untuk menjalankan kempen pemasaran dioptimumkan.

Mengapa Menggabungkan dan Menyelaraskan Ciri-ciri Automation Pelbagai

Semua perniagaan kerap menghadapi banjir yang pelbagai permintaan daripada bakal pelanggan dan sedia ada. Kerana semua ini mempunyai pelbagai sifat dan berbeza-beza kebolehan teknikal, satu sistem yang berpusat resolusi boleh menjadi tidak praktikal. Pembelian tunggal mungkin gagal untuk sesuai atau resolusi keperluan pelanggan individu.

Kritikal Ciri-ciri CRM Marketing Automation

Dalam situasi ini, salah satu keperluan untuk mempunyai cara yang serba boleh dan fleksibel untuk mencapai dan menguruskan pelanggan melalui platform tunggal. This could be achieved through connecting multiple CRM ciri automasi pemasaran ke dalam platform konkrit dan bersatu.

Dalam artikel ini, kita sedang berbincang tentang ciri-ciri automasi CRM yang membolehkan anda untuk menjalankan kempen pemasaran yang lengkap.

Membawa Integrasi dan Peluang memperkemas

Mengikut statistik, bertindak balas kepada petunjuk dalam tempoh lima minit boleh meningkatkan nisbah penukaran oleh 21 kali. Dalam situasi ini, eksekutif sering kali perkhidmatan Tab antara pelbagai platform bersama-sama manakala yang mempunyai mata pada talian telefon mereka.

Lima Ciri-ciri kritikal CRM Marketing Automation

CRM mengintegrasikan pelbagai platform untuk antara muka papan pemuka. Dengan mengekalkan gambaran keseluruhan daripada jumlah aliran masuk utama, anda boleh menyesuaikan diri dengan pasaran terkini dan aliran masuk utama.

Ini juga membolehkan anda untuk dengan mudah menyesuaikan diri dengan aliran utama yang masuk, setiap prospek yang memerlukan tahap yang dikehendaki kemahiran teknikal.

Menguruskan Kempen Pemasaran

Semua perniagaan mengekalkan kempen pemasaran keluar mereka sebagai sumber penting dalam memimpin generasi. Oleh kempen keluar, ia bermakna bahawa petunjuk diperoleh atau dihasilkan akibat daripada mesej yang disampaikan dari sumber penghantaran.

Kritikal Ciri-ciri CRM Marketing Automation Dan Utility Its

Untuk ini, perniagaan harus mempunyai keupayaan untuk membuat keputusan di mana dan bagaimana mesej dilihat. Ini membolehkan perniagaan untuk membuat keputusan mengenai penerimaan pengguna dan pengurusan mesej individu.

Dengan gabungan CRM ciri automasi pemasaran, anda berkesan boleh memulakan dan mengawal kempen pemasaran berbilang. Ini membolehkan anda mengawal beberapa pembolehubah berkesan menjejaskan kempen. Anda juga boleh memandu peruntukan kempen masa depan anda berdasarkan laporan data mudah diambil.

Mengintegrasikan sosial CRM Fungsian

Lebih daripada mana-mana saluran komunikasi tradisional, pelanggan hari ini lebih suka untuk mencapai perniagaan melalui laman media sosial. Dari perspektif pelanggan, CRM sosial juga menyediakan akses mudah untuk bentuk tradisional perbualan.

CRM Marketing Automation Ciri-ciri

Jika anda boleh mengintegrasikan pelbagai laman media sosial untuk platform tunggal, anda boleh memastikan bahawa mesej anda adalah mudah dan boleh dibaca oleh penonton teras anda. Ini juga bermakna bahawa pelanggan anda boleh terlibat pada masa minimum dan perbelanjaan kewangan.

Membuat dan memanfaatkan Profil Pelanggan

Semua perniagaan mempunyai memori pendek untuk menukar wajah pelanggan. Tetapi dengan pengekalan pelanggan yang lebih kritikal berbanding sebelum ini, seseorang itu perlu mempunyai strategi yang jelas untuk mengumpul dan profil pelanggan leverage.

membuat-dan-leverage-pelanggan profil

CRM ciri automasi pemasaran seterusnya melibatkan mengumpul dan menguruskan profil pelanggan berbilang. Setiap satu daripada profil ini memerlukan anda untuk menguruskan data profil yang pelbagai melalui pangkalan data tunggal.

Dengan individu menyesuaikan pengurusan akaun pelanggan, anda boleh menyelaraskan pengumpulan data dengan usaha yang kurang manual. Ini membolehkan anda untuk memanfaatkan data profil pelanggan dan meningkatkan kedalaman relatif mengumpul maklumat.

Perbelanjaan kempen dan Keputusan Laporan

A pemasaran ciri automasi quintessential, ia membolehkan anda untuk pada masa yang sama kurap perbelanjaan kempen dan keputusan.

Kritikal CRM Marketing Automation Utility

Semua kempen boleh mendapat manfaat daripada wawasan diambil tindakan dan langsung mengenai keberkesanannya. sering, laporan kempen diperiksa secara end-of-the-hari atau lelaran kempen terus.

Dengan menjalankan kempen anda melalui CRM, anda mendapat kemas kini segera untuk setiap sen yang dibelanjakan. Data ini memberikan anda pandangan langsung mengenai keberkesanan kempen dan potensi kejayaan.

kesimpulan :-

automasi hari ini pemasaran telah berubah menjadi semboyan untuk reachability pemasaran dan kecekapan. Oleh terpilih mengintegrasikan ciri-ciri pelbagai automasi pemasaran CRM, anda boleh menjalankan kempen yang berjaya dengan cara yang cekap. Bukannya menggabungkan sekali ciri-ciri pelbagai, perlu mengintegrasikan fungsi berkaitan membolehkan anda menjalankan kempen dengan cara yang serentak.

Percuma CRM Trail Banner

JAWATAN TERKINI

Avatar for Kapture CRM
Pengarang:
Kapture CRM
mengenai:
Ini adalah admin.
Lebih banyak artikel oleh: Kapture CRM

Tinggalkan pesanan

alamat e-mel anda tidak akan diterbitkan. Ruangan yang diperlukan ditanda *

*

Berasa bebas untuk bertanya
Kami tidak menggigit
Berita terkini Tentang CRM

JOM berbual

  • Menjalankan perniagaan anda dari tapak tangan anda
  • Mempunyai kawalan tepat atas aktiviti-aktiviti jualan anda
  • Menyediakan sokongan berterusan selepas setiap jualan produk