Cara membuat Smarter di Padang aliran kerja Sales Team dengan perisian CRM?

rumah > produk > Jualan > Cara membuat Smarter di Padang aliran kerja Sales Team dengan perisian CRM?

Pasukan Jualan GPS Tracking Software
Walaupun di bawah serangan jualan dalam talian, aktiviti jualan muka-ke-muka masih hidup dan juga di tempat. Menurut kajian terkenal, interaksi jualan langsung masih menyumbang sebanyak satu perempat daripada jumlah hasil.
Tapi masih, sebahagian besar dalam pasukan bidang jualan terus bergantung kepada cara tradisional mereka menguruskan aktiviti lapangan luar seperti perkiraan mudah alih dan mesyuarat pada dahulu-on.

Ini meletakkan pengurus jualan berkenaan di risiko kehilangan penglihatan daripada aktiviti jualan. Pada akhir hari, peranan pengurus boleh hanya terhad kepada mengeluarkan penyata kewangan dan perintah. akhirnya, anda bertanggungjawab untuk hanya mempunyai gambar sebahagiannya lengkap yang termasuk lawatan ke kedai, kedai prestasi etc.This gambar separa boleh mempunyai kesan memberatkan pada prestasi jualan anda secara keseluruhan.

Cabaran dalam mewujudkan Workflow berkesan untuk dalam pasukan Field

Pertama sekali, mari kita lihat ke dalam cabaran yang dihadapi oleh pasukan bidang menguruskan yang workflow.Consider standard bahawa orang bidang yang berkenaan memberikan atau terbaik beliau pada kesempatan setiap lawatan pelanggan. Oleh undang-undang yang mudah matematik, ini memerlukan pasukan jualan berkenaan untuk merealisasikan bilangan maksimum untuk lawatan pelanggan dalam masa sehari. Satu juga harus menandakan masa yang cukup untuk dibelanjakan dengan setiap prospek. Sebagai tambahan, terdapat permintaan ketepatan masa dan transit kesukaran yang menyekat setiap mesyuarat.

Ia boleh dikatakan benar-benar sukar untuk mengatur mesyuarat prospek berturut-turut. Jika anda adalah rawak di menetapkan mesyuarat, ia tidak dapat dielakkan bahawa anda akan menghadapi konflik persimpangan antara ahli bidang merealisasikan mesyuarat syarat.
Anda juga perlu memastikan bahawa setiap prospek semakin dihadiri dengan cara yang tepat pada masanya, tanpa terlalu kerap Beberapa pada kalendar. Dalam kata lain, ia adalah satu cabaran besar untuk mengatur mesyuarat-mesyuarat yang dikehendaki dalam sekatan.

Cara Buat dan Mengurus Pelan Beat Spot-on

Seperti yang jelas ia adalah, cara tradisional menguruskan perlawanan bidang menghadkan dan tidak cekap. Dengan bilangan kedai-kedai runcit limpah atau turun naik, anda boleh dengan mudah berakhir-up di bawah menggunakan atau lebih menekan pasukan bidang anda. Ia sering mungkin berakhir-up dengan mesyuarat tidak dipenuhi atau lawatan kedai yang tidak dirancang.

Keadaan ini boleh diselesaikan melalui pengurusan rancangan rentak pasti penubuhan dan. Ini membawa anda lebih dekat dengan cara yang paling optimum untuk menguruskan lawatan lapangan dalam waktu yang ditetapkan diberikan lokasi kedai yang disebut satu persatu.

Dalam penciptaan rancangan rentak bidang, anda menggabungkan kedai-kedai yang bersebelahan dalam kawasan setempat. Ini membolehkan anda untuk tali bersama-sama beberapa mesyuarat yang memanfaatkan Kapasiti maksimum lawatan kedai.

Merancang dan menyelaraskan lawatan Flow

Pelan rentak terdiri daripada perjalanan yang merangkumi semua yang termasuk membayar lawatan ke set yang telah ditetapkan tompok pelanggan. Sebagai rancangan rentak individu dibina dengan pertimbangan yang sewajarnya, ia membantu anda menguruskan pelan transit anda dengan cara yang paling optimum.

Kapture CRM membolehkan anda membuat pelan rentak individu menggabungkan sekali beberapa kedai-kedai atau mata pelanggan.
Bagi setiap pelan rentak, anda boleh memasukkan pelbagai parameter seperti kekerapan lawatan, tarikh lawatan, memberikan orang jualan bertanggungjawab, tanggungjawab tertentu, di sertakan dan lain-lain.

Dengan menangani faktor yang berbeza, anda boleh membuat pelan semua termasuk menguruskan lawatan pelanggan. Melalui proses ini, anda boleh menggabungkan beberapa mesyuarat bersebelahan dan lawatan untuk menghasilkan penglihatan kedai maksimum.

Siri Beat merancang untuk menguruskan semua Pelanggan

Salah satu faedah terbesar pelan rentak adalah bahawa ia membolehkan anda membina rutin untuk lawatan pelanggan. Ia membolehkan anda untuk melawat setiap pelanggan jumlah sebenar masa yang akan memaksimumkan pendapatan anda.

Anda perlu untuk melawat peruncit anda dengan cara yang berkala untuk mencapai pendedahan maksimum runcit.

Dengan mengekalkan pendekatan pelan rentak, anda boleh membuat rancangan rentak berasingan mengikut geografi pelanggan atau pesanan saham. Sebagai proses susulan, anda boleh menetapkan setiap pelan rentak kepada pekerja yang berkenaan.

Ini memastikan bahawa setiap titik jualan mendapat melawat secara konsisten dalam skala masa yang diberikan. Dalam masa yang singkat, anda boleh membuat rutin sistematik untuk menguruskan pelan lawatan pelanggan yang lengkap.

Dengan mengekalkan pendekatan pelan rentak, anda boleh mencapai dan berkomunikasi dengan bilangan maksimum pengguna runcit.

Integrated CRM Communications untuk menjimatkan masa

Seperti yang kita sedia maklum, di padang pasukan biasanya perlu pergi dari satu tempat ke tempat lain. Ini bermakna pemindahan menara mudah alih kerap yang mengurangkan kejelasan dan kebolehpercayaan. juga, perbualan lewat telefon mengambil lebih banyak masa untuk memberikan mesej yang mudah. Ini akan bertukar Mobile menjadi platform tidak menguntungkan untuk komunikasi perniagaan.

A Mobile CRM provides you a healthy and time conscious way of managing your operations. Melalui tiket, anda boleh menetapkan tugas-tugas, memperuntukkan mesyuarat atau menghantar maklumat yang diperlukan mengenai mesyuarat pelanggan.

Ini juga membolehkan anda untuk mengekalkan benang panjang bagi setiap mesyuarat pelanggan. Ia akan membantu anda menjimatkan masa yang berharga di atas padang dan mengelakkan kesilapan yang mungkin.

kesimpulan:-

Anda akan dapat untuk memenuhi bilangan maksimum pelanggan dan meningkatkan jumlah pesanan anda untuk mengembangkan perniagaan anda. Pelan rentak berdasarkan CRM-membolehkan anda melelar dan menyusun strategi lawatan pelanggan untuk memenuhi yang lebih baik.

Percuma CRM Trail Banner

JAWATAN TERKINI

Avatar for Kapture CRM
Pengarang:
Kapture CRM
mengenai:
Ini adalah admin.
Lebih banyak artikel oleh: Kapture CRM

Tinggalkan pesanan

alamat e-mel anda tidak akan diterbitkan. Ruangan yang diperlukan ditanda *

*

Berasa bebas untuk bertanya
Kami tidak menggigit
Berita terkini Tentang CRM

JOM berbual

  • Menjalankan perniagaan anda dari tapak tangan anda
  • Mempunyai kawalan tepat atas aktiviti-aktiviti jualan anda
  • Menyediakan sokongan berterusan selepas setiap jualan produk