menakluk 3 cabaran terbesar dalam bidang jualan dengan ciri-ciri CRM unik

rumah > produk > Jualan > menakluk 3 cabaran terbesar dalam bidang jualan dengan ciri-ciri CRM unik

Field sales challenges

Quintessentially, anda tidak mengukur orang jualan bidang berdasarkan jam dihabiskan di-hadapan papan kekunci atau mendail padang jualan. anda lihat, mereka beroperasi di atas tanah dan di luar bidang anda penglihatan.

dedikasi dan kerja mereka penguasaan mendapat ditentukan dengan jumlah penutupan. dan, ini memerlukan jumlah yang ditetapkan prospek dijana setiap hari, setiap hari…

Seseorang bidang sentiasa membawa beg cabaran dan harapan.

Katakan anda akan menghadiri pertemuan dengan prospek yang luar pejabat. Anda mempunyai perbincangan yang akhir, di mana anda perlu untuk menunjukkan keseluruhan katalog produk, struktur tawaran dan butir-butir, caj produk, dan banyak perkara penting yang lain

Ini juga dilengkapi dengan beg cabaran dan kesukaran berulang.

Sebagai contoh, mari kita mempertimbangkan tiga masalah biasa yang boleh menjejaskan kehidupan seorang pasukan jualan.

  • masalah komunikasi dengan eksekutif jualan lain
  • Maklumat yang diperlukan oleh pejabat di luar
  • Mesyuarat dan peringatan panggilan

masalah komunikasi dengan eksekutif jualan lain

Ground sales challenges

Pada tahun-tahun kebelakangan ini, kita telah melihat perubahan Internet ke dalam saluran jualan utama bagi banyak syarikat. Kami juga mempunyai kecenderungan luar jualan muka-ke-muka mendapat untuk dianggap sebagai idea lapuk.

walaupun begitu, pasukan bidang jualan masih kritikal bagi penutupan dengan kebanyakan organisasi.

Seorang pekerja bidang jualan mempunyai keupayaan untuk terus berkomunikasi dengan prospek. Ini membantu anda memperoleh pemahaman yang lebih mendalam mengenai keperluan pelanggan dan mungkin lebih baik cadangan jualan.

Di dalam ini, dinamik jualan moden memerlukan cara yang lebih lancar untuk mengendalikan komunikasi - secara dalaman dan dengan prospek.

Bayangkan situasi di mana anda berada dalam mesyuarat dengan pelanggan dan tiba-tiba pelanggan meminta penyesuaian tertentu. Dalam situasi ini, pekerja bidang jualan tanah boleh berada di titik buta mereka. kemudian, apa yang akan kamu lakukan?

Apabila jurujual mempunyai untuk mengambil keputusan penting atau membawa keluar langkah yang perlu untuk menutup tawaran.

dengan perisian CRM berasaskan awan orang jualan boleh berkomunikasi antara satu sama lain dengan membuat sembang kumpulan, memindahkan fail dan dokumen, berkongsi video dan imej.

Anda tidak perlu membuka akaun mel anda untuk ini dan juga tidak perlu memasang aplikasi lain untuk mengendalikan keadaan. Anda boleh terus berinteraksi dengan eksekutif yang lebih tinggi secara peribadi atau dalam perbualan kumpulan melalui aplikasi CRM.

Maklumat Avail luar Pejabat

 Field sales monitoring

Katakan anda berada dalam syarikat pakaian dan eksekutif yang lebih tinggi anda meminta anda untuk menghadiri mesyuarat dengan klien penting. anda akan membawa keseluruhan katalog atau risalah dengan anda? Hari ini tidak ada yang tidak yang. Setiap syarikat mempunyai risalah dalam talian mereka untuk menunjukkan pelanggan mereka.

Semasa berinteraksi dengan pelanggan anda perlu akses yang lebih cepat katalog, kerana ia membawa kesan yang baik. Dan apa-apa tiba-tiba kehilangan maklumat menjejaskan keseluruhan perbualan anda.

Bidang perisian jualan CRM gives you the opportunity to upload all the necessary information, termasuk katalog / risalah untuk menunjukkan ketersediaan produk dalam hanya satu klik. A papan pemuka tunggal cukup untuk mengakses semua maklumat pelanggan dan data lain yang diperlukan.

Akibatnya, wakil jualan yang fasih boleh menjalankan perbualan dan tidak pernah mempunyai masalah untuk mengakses data yang diperlukan.

Melangkah lebih jauh, eksekutif jualan yang lebih tinggi juga boleh menyediakan kemas kini masa sebenar mengenai pelan kadar dan produk menawarkan pada telefon pintar wakil jualan menerusi jualan CRM.

Mengatur dan menyelaraskan semua Kewajipan pelanggan

Customer Obligations

jurujual A perlu memakai banyak topi setiap hari; Kebanyakan kali, terdapat jarang mana-mana jurang dalam menukar antara topi.

Mari kita mempertimbangkan rutin harian bagi pekerja jualan.

Bekerja Tanggungjawab - 1

Eksekutif Perkhidmatan - Call prospek dan menguruskan pelbagai mesyuarat pelanggan.

Bekerja Tanggungjawab - 2

Transit setiap hari - Travel di seluruh Bandar Raya ke lokasi prospek

Bekerja Tanggungjawab - 3

rundingan jualan - Pitch produk dan berunding dengan margin harga bersetuju.

Bekerja Tanggungjawab - 4

Pelaporan - Menguruskan semua kertas kerja dan mengendalikan semua penyelarasan data yang.

Satu hasil jualan yang baik adalah bergantung kepada pelaksanaan yang berjaya tugas-tugas ini. Dalam kata lain, multitasking harian ini boleh meletakkan tekanan yang teruk ke atas pekerja jualan.

Sama ada anda berada di dalam sebuah syarikat besar atau dalam permulaan, anda mungkin berurusan dengan lebih daripada 10 pelanggan pada setiap hari.

Sementara itu, bawah talian anda bergantung kepada menutup nombor yang betul tawaran.

Bagaimana boleh wakil jualan mungkin menguruskan semua tanggungjawab ini?

Sebelum ini wakil jualan digunakan untuk mengekalkan buku nota, diisi dengan senarai pelantikan, nombor telefon dan butiran pelanggan lain.

tetapi, ini tidak sesuai dengan jadual atau keperluan ketangkasan lagi!

Pelanggan perisian Pengurusan Perhubungan memudahkan anda untuk membuat bekerja jadual dan menetapkan mesyuarat dan susulan peringatan panggilan dengan perisian. Anda juga boleh mengemas kini status pesanan dengan serta-merta, juga boleh memuat naik minit mesyuarat dan menukar status prospek, Borang panas untuk memanaskan atau dari sejuk ke panas, supaya rakan-rakan anda dan eksekutif yang lebih tinggi juga boleh lihat perkembangan kerja anda.

kesimpulan

Internet telah menjadi saluran komersial yang ketara, pasukan jualan boleh mencapai keluar dan berkomunikasi dengan mana-mana pelanggan yang berpotensi. Pelanggan berada dalam kedudukan kuasa, di mana padang jualan langsung telah menjadi salah satu daripada pilihan jualan mungkin.

Dalam situasi ini, pasukan jualan bidang tanah harus menjadi lebih serba boleh dan fleksibel pada proses jualan mereka.

awan berasaskan perisian CRM membantu anda untuk memahami dan menguruskan cabaran-cabaran ini. Ia membantu anda memberikan penyelesaian perniagaan yang lebih khusus yang membantu anda membezakan diri anda daripada penyelesaian yang generik yang tersedia di Internet.

Ini akhirnya akan membantu anda menjana jumlah jualan yang lebih baik dan mencapai ROI yang lebih tinggi.

Percuma CRM Trail Banner

JAWATAN TERKINI

Avatar for Kapture CRM
Pengarang:
Kapture CRM
mengenai:
Ini adalah admin.
Lebih banyak artikel oleh: Kapture CRM

1 komen

  1. Utilizing field sales service management software would help to manage all the issues efficiently. It is a great tool for professionals who need to work on the field and maintain the data for all the related tasks. With this tool, it gets easier to manage every minute of business-related information in one go.

Tinggalkan pesanan

alamat e-mel anda tidak akan diterbitkan. Ruangan yang diperlukan ditanda *

*

Berasa bebas untuk bertanya
Kami tidak menggigit
Berita terkini Tentang CRM

JOM berbual

  • Menjalankan perniagaan anda dari tapak tangan anda
  • Mempunyai kawalan tepat atas aktiviti-aktiviti jualan anda
  • Menyediakan sokongan berterusan selepas setiap jualan produk