penyelesaian perisian CRM

sudah pasti, CRM adalah satu alat yang tidak ternilai yang boleh menyelaraskan pelbagai proses perniagaan. Tetapi pembohongan cabaran untuk mendapatkan pekerja untuk menerima perubahan dan menerima permohonan baru dan proses yang tidak dikenali. Terdapat banyak perkara yang anda boleh lakukan untuk memberi motivasi kepada pekerja anda untuk menggunakan perisian CRM cara ia bertujuan, supaya ia boleh berfungsi sebagai alat yang berkesan untuk perniagaan anda. Berikut adalah tujuh tips kami:

1. Apa yang di dalamnya untuk mereka (WIIFT):

Salah satu yang paling pekerja sebab biasa menentang sebarang perubahan, adalah kerana mereka tidak menyedari bagaimana ia memberi manfaat kepada mereka. Menjelaskan kepada kakitangan jualan anda bagaimana perisian CRM dalam talian adalah alat yang benar-benar boleh membantu mereka menjimatkan masa, menjual lebih banyak dan memberi manfaat kepada mereka secara langsung. Mereka akan lebih cenderung untuk bertindak balas secara positif jika mereka melihat manfaat peribadi dengan menyesuaikan diri dengan perisian baru.

2. Integrasi mudah:

Manakala mengamalkan perisian CRM baru, memastikan bahawa semua sistem anda boleh dengan mudah diintegrasikan dengan sistem yang berbeza dan alat yang anda gunakan dalam organisasi anda. bantuan integrasi jimat masa, meningkatkan keupayaan fungsi, dan menggalakkan kerjasama dengan menyediakan akses kepada pelbagai alat dari satu platform. super-kaya ini untuk memastikan ekosistem API Kapture ini anda mampu untuk mengintegrasikan semua sistem anda, seperti Oracle, SAP, Microsoft, Facebook, Buku cepat dan lain-lain. dengan mudah.

3. Pastikan ia mudah:

Ciri utama mana-mana teknologi adalah keupayaan untuk lancar campuran ke dalam kehidupan seharian kita tanpa memerlukan terlalu banyak usaha untuk menguasai yang. penyelesaian perisian CRM A mesti mudah mengintegrasikan ke dalam rutin harian yang sedia ada tanpa memerlukan usaha susah payah untuk belajar dan digunakan oleh para pekerja yang sudah agak sibuk, akan mendapati lebih pengambil dalam mana-mana organisasi. Antara muka mesra pengguna Kapture, digabungkan dengan ciri-ciri lain seperti jenama navigasi yang mudah bahawa ini adalah alat perniagaan yang ideal, memotong pelbagai industri dan sektor.

4. Lihat untuk keupayaan mudah alih:

Ia memang satu pilihan bijak untuk memilih untuk perisian CRM yang mempunyai keupayaan mudah alih terbina. Pekerja sering teragak-agak untuk menyesuaikan diri dengan sistem CRM kerana mereka berada di luar bandar, mesyuarat pelanggan dan biasanya tidak mempunyai masa untuk data input. mempunyai penyelesaian CRM seperti Kapture, dengan tumpuan mudah alih pertama, mereka boleh maklumat data dan akses input di mana sahaja, bila-bila masa, mana-mana sahaja.

5. Latihan yang mencukupi:

Mana-mana bahagian baru teknologi memerlukan sedikit latihan untuk mendapatkan memahamkan bagaimana ia berfungsi dan mengetahui inti dan selok-belok. Prinsip yang sama terpakai kepada bakal anda penyelesaian CRM. Ia adalah sifat manusia untuk menentang ketidakbiasaan. jadi, melatih pekerja anda jauh lebih awal sebelum tarikh akhir pelaksanaan, dan yang lebih penting, terus menawarkan latihan selepas pelaksanaan terlalu. Memberi jurujual anda seketika untuk membolehkan mereka untuk menyesuaikan diri diri mereka kepada perisian baru.

Anda juga boleh mempertimbangkan untuk memperkenalkan ciri-bijak perisian baru, dalam ketulan bersaiz gigitan diurus mudah. Sekali pekerja memahami ciri atau fungsi tertentu, yang seterusnya boleh diperkenalkan. Melepaskan perisian dalam fasa beransur-ansur memudahkan proses perubahan dan boleh membuat orang lebih bersetuju dengan menggunakan alat. perisian CRM pembekal seperti Kapture menyediakan pelaksanaan yang baik dan latihan sokongan untuk satu bulan selepas tarikh cut-off. Apa lagi, kami juga mempunyai meja bantuan yang terbuka 24*7, menyediakan bantuan segera apabila diperlukan oleh pelanggan.

6. laporan yang sedia untuk digunakan:

Laporan adalah alat yang sangat berguna, kerana mereka mengubah data mentah kepada maklumat yang berguna dipaparkan dalam cara yang ringkas, dengan itu memudahkan proses membuat keputusan. yang keupayaan untuk laporan menyusun dengan cara yang mudah difahami dengan satu klik boleh membantu membuat proses penggunaan yang lebih mudah, mudah dan lebih mengalu-alukan. Kapture CRM menguruskan semua data anda dengan lancar dan dapat menjana lebih daripada 300 Pulang-On-Investment (ROI) laporan berdasarkan, pada skrin di hadapan anda.

7. Memberi insentif melalui Pertandingan:

Orang selalu suka persaingan yang sedikit. Bukan sekadar memerintah bahawa mana-mana tingkah laku baru perlu diguna pakai, anda boleh mempertimbangkan untuk menawarkan insentif, mengadakan pertandingan berkala, atau bentuk lain motivasi positif. Sebagai contoh, menggalakkan penggunaan CRM dengan memberi ganjaran kepada pekerja itu dengan profil pelanggan terperinci paling dan data yang komprehensif, atau membuat jualan menggunakan ciri-ciri khusus perisian akan mendorong orang ramai untuk pelbagai usaha prestasi terbaik '.

Untuk proses menaiki berjaya dan mudah untuk alat pengurusan perniagaan anda, anda perlu pelbagai pendekatan bekerja seiring antara satu sama lain. Menilai faktor-faktor dalaman dan luaran yang berkaitan dengan baik sebelum melaksanakan perisian CRM dalam talian, dan perniagaan anda akan mendapat manfaat daripada alat dan juga orang gembira untuk menggunakannya.

Percuma CRM Trail Banner