5 perisian cara CRM mempengaruhi jualan dan pemasaran anda [Infographic]

rumah > produk > Jualan > 5 perisian cara CRM mempengaruhi jualan dan pemasaran anda [Infographic]

Customer Relationship Management

Lebih sedekad yang lalu, industri jualan dan pemasaran telah melalui banyak perubahan. Anda perlu menerima dan memanfaatkan perubahan ini membawa bersama-sama variasi positif dalam persekitaran.

Dengan peningkatan permintaan pelanggan dan sentiasa berubah-ubah tingkah laku pelanggan, anda perlu mengambil tingkah laku pelanggan-centric untuk cemerlang dalam industri. Anda perlu menyesuaikan diri jualan dan pemasaran baru strategi anda berdasarkan teknologi yang sedia ada.

seperti jualan dan pemasaran CRM telah secara dramatik mengubah keseluruhan senario perniagaan.

Pada masa ini, ada organisasi perniagaan, sama ada ia adalah satu permulaan atau syarikat besar kecil, boleh mula mengintegrasikan sistem CRM dalam operasi jualan mereka. Berikut adalah beberapa sebab-

Importance of CRM Software (Ingraphic)

sumber maklumat: Penyelidikan nuklear | Carta Marketing | Forbes | Pejabat Super | VB Insight

perisian CRM membuktikan dirinya sebagai faktor permainan berubah untuk perniagaan. Sekarang mari kita membincangkan kesan utamanya-

Mengambil keputusan untuk menyetempatkan atau memperluas usaha jualan pemasaran anda

hari ini, jurujual tidak perlu mengikuti hubungan berjabat tangan langsung dengan prospek mereka untuk menutup tawaran atau keputusan pembelian pengaruh. Komunikasi dalam talian menjadikan ia lebih mudah untuk mencari, layak, dan berhubung dengan petunjuk — sama ada mereka berada dalam bandar anda sendiri atau di seluruh dunia.

Sebagai contoh, mari kita mempertimbangkan pengaruh saluran sosial. Anda boleh mengintegrasikan semua saluran sosial seperti Facebook dan Twitter ke dalam papan pemuka CRM anda. Ia juga akan menyelaraskan semua pemberitahuan penting anda.

Mengintegrasikan saluran sosial, like Facebook and Twitter with your CRM system helps you to get all the notification that includes comments, mesej dan lain-lain. Anda boleh memberi maklum balas segera untuk menyelesaikan isu-isu pelanggan.

jauh, 25% Facebook dan Twitter pengguna mengharapkan jawapan kepada aduan mereka melalui media sosial dalam masa kurang daripada 1 jam. Itu membuatkan perisian CRM amat diperlukan untuk pasukan pemasaran dan jualan. Dengan perisian CRM bersepadu anda boleh menguruskan semua pemberitahuan dan membalas kepada maklum balas dan pertanyaan daripada platform tunggal.

Menyambung dan Menyelaraskan aktiviti jualan-marketing

hari ini, maklumat mencari tempat semudah menekan "Cari" dalam enjin carian popular. Ia menunjukkan bahawa keseimbangan kuasa telah dibalik bermakna memihak kepada pengguna ini.

Mereka kini boleh, mencari segala-galanya mengenai organisasi anda, produk, dan perkhidmatan. Prospek boleh mendidik mereka mengenai perkhidmatan atau produk yang tanpa pernah bercakap kepada jurujual.

tetapi, ia seolah-olah rumit apabila ia datang kepada jurujual. Mereka memerlukan maklumat terlalu. Selain daripada, mereka mempunyai beribu-ribu pelanggan, kedudukan dalam pelbagai peringkat corong jualan.

bersepadu perisian CRM membolehkan anggota pasukan untuk mengakses semua maklumat pelanggan dengan mudah, supaya mereka dapat mengetahui butiran kenalan mereka, tabiat membeli, sejarah pembelian, dan perkara-perkara lain yang perlu untuk menjalankan proses jualan.

Ini membantu anda memperolehi pemahaman pengguna yang lebih baik dalam pasukan dan penonton. Ia juga meningkatkan peluang penukaran petunjuk.

Be Smart dalam memastikan keselamatan data

Sebagai perisian CRM memainkan peranan penting dalam pengurusan data, ia membantu anda membina strategi pemasaran sasaran untuk mendekati dan mendapatkan yang berkualiti tinggi jualan membawa.

data perniagaan dan pelanggan anda adalah satu komoditi yang sangat berharga dalam ekonomi semasa.

Jika data pesaing anda mendapatkan apa-apa data perniagaan baru, ia secara langsung boleh menyebabkan anda kehilangan pelanggan. lebih-lebih lagi, ia juga boleh berpotensi meletakkan anda ke dalam hot-water keadaan mengenai klausa kerahsiaan.

Ini membantu anda menyokong dan mengukuhkan proses jualan data yang disokong anda untuk memastikan ROI pemasaran maksimum.

juga, ia membantu anda terus mendapatkan maklum balas dan kecekapan operasi yang lebih baik.

Anda mungkin mempunyai 10 jurujual yang berbeza dalam pasukan anda dan mereka menjual produk yang sama dengan 10 kaedah yang berbeza. Tanpa model bersama untuk kejayaan, ia adalah sebelah mustahil untuk memberitahu yang rancangan bekerja, yang tidak.

CRM membantu anda untuk menganalisis perkara-perkara dan memberikan anda wawasan kolektif kejayaan.

Menggunakan segmentasi pelanggan untuk memberi tumpuan aktiviti anda

Dengan analisis data yang tepat, anda boleh membuat segmentasi pelanggan dan boleh memilih pelanggan sasaran anda untuk proses pemasaran yang lebih baik.

Di sini CRM akan membantu anda untuk menyusun data mengikut jantina pelanggan, umur, pekerjaan, lokasi, tabiat membeli, dan sejarah pembelian. Anda boleh menjalankan kempen peribadi atau pemasaran e-mel yang disasarkan, berikut senarai pelanggan dibahagikan.

Menentukan dan ramalan kemajuan jualan masa depan

Ketepatan ramalan jualan adalah tiang yang paling kuat daripada kejayaan anda. Jika anda mengenal pasti prospek masa depan anda, anda boleh mendapatkan satu kelebihan yang besar berbanding pesaing anda di pasaran.

Apabila wakil jualan anda membuat ramalan mereka, mereka juga mengira aktiviti masa depan mereka, menyediakan setiap daripada mereka dengan pelan pemasaran untuk menguruskan wilayah mereka.

jadi, ramalan jualan adalah satu proses yang penting, dilakukan oleh setiap organisasi. CRM memainkan peranan yang penting dalam proses ini; oleh itu tanpa CRM, anda tidak boleh membuat ramalan jualan tepat.

kesimpulan

hari ini, semua perniagaan perlu untuk menghadapi-up dengan peningkatan permintaan pelanggan atau perubahan dinamik pasaran.

Mengambil kira semua-dalam-semua, perniagaan anda perlu menjadi lebih dinamik dan cekap menguruskan tanggungjawab anda.

Kini anda boleh lengkung ciri-ciri dan keutamaan CRM anda sendiri mengikut keperluan perniagaan anda.

Perisian CRM membantu anda menyediakan ciri-ciri dan keutamaan untuk memenuhi permintaan perniagaan anda.

Percuma CRM Trail Banner

JAWATAN TERKINI

Avatar for Kapture CRM
Pengarang:
Kapture CRM
mengenai:
Ini adalah admin.
Lebih banyak artikel oleh: Kapture CRM

Tinggalkan pesanan

alamat e-mel anda tidak akan diterbitkan. Ruangan yang diperlukan ditanda *

*

Berasa bebas untuk bertanya
Kami tidak menggigit
Berita terkini Tentang CRM

JOM berbual

  • Menjalankan perniagaan anda dari tapak tangan anda
  • Mempunyai kawalan tepat atas aktiviti-aktiviti jualan anda
  • Menyediakan sokongan berterusan selepas setiap jualan produk